Web

Kakve zamke skriva Google AMP?


googleGoogle AMPMobilni webSEO

Google AMP projekt trebao bi riješiti problem sporog učitavanja mobilnih stranica. AMP JS biblioteka bi trebala osigurati brzo renderiranje AMP stranica, a Google AMP Cache još brže posluživanje. Zvuči dobro?

Ako ste na vodećoj poziciji u nekoj tvrtki gdje donosite konačnu odluku o web projektima, a nije baš da razumijete sve te tehničke detalje, možda ste pomislili da je to pravi put. Ipak je to veliki Google, ima super programere, sigurno su bolji od ovih vaših...

Istina je da svaki prosječni web developer može napraviti lakšu (i teoretski još bržu) web stranicu samo ako mu to dozvolite.

Ako se usporedi prosječna težina obične i AMP stranice onda vidimo je da obična WIRED stranica teška 2,7MB, dok je ista AMP stranica teška samo 0,6MB. Ali od toga nešto preko 100KB je AMP JS. Vaš developer bi u najgorem slučaju s čistim HTML/CSS-om napravio 0,5MB stranicu i još bi odvojio CSS u posebnu datoteku pa bi i tu uštedio po 21KB na svakoj učitanoj stranici. Ono što još dodatno komplicira izradu AMP stranice je poseban markup. Ne možete koristiti kod s desktopa već morate napraviti neko rješenje za pretvaranje u AMP kompatibilan kod (npr. umjesto img taga koristi se amp-img). JavaScript također nije dozvoljen mada je za AMP potrebna njegova JavaScript biblioteka. Google je uveo ograničenja i tjera vas da plešete po njegovim notama. Nije olakšao izradu web stranice već otežava.

Zanimljivost u ovoj priči je da Google napušta mantru o idealu responzivne stranice za sve uređaje i na mala vrata vraća podjelu na mobilni i desktop web.

Google CACHE zamka

Kad posjetitelj klikne na AMP link na rezultatima pretraživanja najvjerojatnije neće doći na vašu web stranicu već će mu Google poslužiti tu stranicu iz svojeg spremnika. AMP ograničenja kao da su napravljena baš tako da stranicu bude što lakše spremiti?! Aaaa, zbog toga CSS mora biti inline?!!

Alex Kras je jedan od prvih koji je ukazao na taj problem: Google May Be Stealing Your Mobile Traffic. AMP ekipa mu se javila, čak su ga pozvali na ručak kako bi mu objasnili da nije u pravu.

Bilo bi dobro kad bi korisnici imali mogućnost da isključe cache, ali to nije moguće. Po njihovim riječima cache je ključan element AMP-a i ako ga isključite micanjem AMP oznaka vaša stranica neće imati AMP ikonu i posebne pozicije rezervirane za AMP stranice.

Ono što bi trebali napraviti, ako se odlučite za izradu AMP stranice, je da omogućite korisniku put do vašeg sadržaja (dodavanjem izbornika uz pomoć amp-sidebara, karusel s prezentacijom ostalih članaka). Kolateralne žrtve tu bi mogli biti razni widgeti za razmjenu sadržaja jer vam neće biti u interesu da korisnika šaljete dalje jednog kad ste ga uhvatili u svoju AMP mrežu.

SEO prednost

AMP stranice neće imati prednost u rezultatima pretraživanja, rekli su iz Googlea. Osim što će te stranice imati posebne oznake i posebne pozicije u widgetima na vrhu stranice rezultata. Najavljeno je da bi brzina učitavanja neke stranice mogla utjecati na faktor za rangiranje. Ne čini li vam se da će onda ipak imati prednost?!

Treba li vam AMP?

Jako vam je važna posjećenost vašeg weba jer najviše o njoj ovise vaši poslovni rezultati? Ako je odgovor da, onda vam treba AMP jer ako ga vi nećete implementirati vaša konkurencija hoće i mogli bi dobiti značajnu prednost. Možda će Google za godinu dana odustati od AMP-a, ali tko to može znati?

Može li drugačije?

Naravno da može, samo treba volje da se stvari promijene i da ne radimo stvari na pogrešan način.

Za brzinu učitavanja AMP vam nije potreban, dovoljno je da radite manje i bolje stranice koristeći uobičajene web standarde i tehnologije. AMP je klasična lobotomija weba, mislim da i korisnici i developeri zaslužuju bolje od toga.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.