Google Reader - kraj za novi početak?!

google readernewsblurrss

Google Reader koristim tako dugo da sam već i zaboravio da li sam koristio nešto drugo. Desktop RSS readeri su mi vrlo brzo postali nepraktični jer sam koristio nekoliko računala i bilo mi je vrlo važno da reader "zna" da li je neki članak već pročitan. Zapravo jako rijetko čitam ono što dolazi u feedu, pročitam naslov, prvih par redaka, skeniram tekst i tek onda odlučujem hoću li pročitati tekst. Ponekad je to možda svaki deseti tekst, a kad se feed napuni onda preskačem i veći broj. Odlična stvar kod Google Readera su mi tipkovničke kratice koje mi omogućavaju brzu navigaciju prilagođenu mojem načinu čitanja, tj. skeniranja. Kad odlučim da je tekst vrijedan čitanja obavezno odlazim na originalni url.


Ima par iritirajućih stvari kod njega, a imam i par ideja koje bi učinile učinkovitim moj način čitanja. Pokušao sam mu pronaći alternativu, ali bezuspješno. Najavljeno slanje Google Readera na groblje ipak me primorava na odabir. Zamjene iskaču iza svakog ćoška, svi portali koji imaju tech rubriku nude rješenja, ali jedna od glavnih zamki se krije u činjenici da dobar dio njih koristi Google Reader kao backend (npr. feedly).


Najviše me privlači neko rješenje koje bi mogao instalirati na vlastiti poslužitelj pa da ne moram strahovati od prisilnih ugrobarenja. Kao takav se reklamira Fever, cijena je pristupačna (30$), ali činjenica da nemaju demo ('a live demo isn’t possible', wtf?) malo me odbija. Video nudi malo više informacija, ali nedovoljno da za prihvaćanje rizika.


U raznim preporukama često se spominje i NewsBlur. Zbog velikog interesa trenutno se moguće registrirati samo za premium pristup. Već sam ga i prije škicao, ali djelovao mi je nekako prešareno s previše zahtjeva za klikanjem. Ono što većina ne spominje kad preporučuje NewsBlur je činjenica da je open source i da mu je izvorni kod dostupan na GitHubu. Meni je još zanimljiviji jer je riječ o Django projektu. Ako se dosad još niste sreli s pojmovima Django, Celery, RabbitMQ, MongoDB instalacija bi vam mogla predstavljati veliki problem.


Za brzo skeniranje/konzumiranje sadržaja zadnjih par mjeseci sam koristio Zite. To nije klasični RSS reader, ali zadovoljava glad za informacijama. Nema verziju za desktop niti za Android tablete i to mu je veliki nedostatak. Neka mješavina Zite sučelja i RSS readera s bazom i stalnim osvježavanjem i analiziranjem feedova je ono na što bih želio prijeći kad se Google Reader ugasi. Postoji li nešto takvo?



Komentari

16. ožujka 2013. 21:35

E ovaj članak me baš razočarao. Daj nađite mi odgovor, Evo trčim da tebi pronađem alternativu ;)

Šalu na stranu, evo i ja se pokušavam sjetiti da li je Wolfwood bio prvi blog kojeg sam dodao u prastari google reader. i onda u google readeru vidim da je Wolfwood napisao članak o gašenju google readera. Super reko, legenda je sigurno pronašao način kako nastaviti koristiti google reader nakon što ga google ugasi.

Koje razočarenje nakon čitanja ;) Ipak će matorci morati da uvježbavaju nove kombinacije tipki ;)

16. ožujka 2013. 23:04

Meni je NewsBlur takođe šaren, mada sučelje na http://dev.newsblur.com deluje upeglanije. Smeta mi što prikazuje i pročitane članke u prikazu fida.

Sa druge strane http://theoldreader.com deluje savršeno. Nedostaje mu Android aplikacija da pokrije moje korišćenje Readera.

17. ožujka 2013. 10:53

@Name (required): http://theoldreader.com/ ti ima istu kombinaciju tipki pa tu možeš izbjeći navikavanje. Jedino kaj svi rss readeri imaju navalu korisnika pa se rijetko koji može normalno koristiti (u slučaju novih korisnika).

17. ožujka 2013. 16:19

Feedly koristi Google Reader kao primarni backend, te svoj vlastiti Google App Engine kao sekundarni backend (project Normandy) za transparentan prelaz kad bude Reader zaista ugasen. Dakle, Feedly je OK izbor.

17. ožujka 2013. 22:09

Možda zadovoljava sve želje? Nisam još probao, ima vremena do 1.7.

18. ožujka 2013. 11:23

@Dinko da Feedly izgleda ok, nadam se da neće imati problema s prelaskom na svoj backend.

@BluesBoy koliko vidim TT sučelje ima klasičnu podjelu na tri dijela (kao što je to u mail klijentima) što mi daje naslutiti da ima ima viška klikanja