Zadnji, brzi trzaji

.hr webaplikacijelinuxprogramiranjeweb

Gobits

Gobits Reader je vrli, novi čitač feedova. Sučelje je lijepo dizajnirano i oku ugodno, mada se meni podjela na tri vertikalna dijela baš i ne dopada. Podržava je i navigacija s tipkovnice što je vrlo zgodno i praktično. Iako je ikona za import OPML-a na jasno vidljivom mjestu meni nije uspjelo importirati moje dvije OPML datoteke. Brzom štih probom utvrdio sam da mi nedostaju dvije funkcionalnosti: da označim sve članke nekog feeda kao pročitane i da na jednom mjestu imam sve nove/nepročitane feedove. Gobits vam omogućava stvaranje i uređivanje vlastitih feedova (tako da ručno unosite feed ili da neki od postojećih feedova prekopirate u svoj). Uz sve to Gobits vam daruje i e-mail korisnički račun čije web sučelje je istovjetno onom od readera.

32 protiv 64 bita

[Phoronix] donosi usporedbu performansi i386 i x86_64 Ubuntua. Po navedenom prosječni korisnik nema previše razloga za korištenje x86_64 inačice. Razlika se vidi prilikom kompajliranja ili ukoliko koristite neke procesorski zahtjevne aplikacije (npr. mencoder radi dosta brže).

Prvi komad GPL Jave

J2ME postaje phoneME i to je prvi korak u oslobađanju Jave pod GPL-om. Skinuti ovdje.

Monitor Malware

Aljoša piše o tome kako Google smatra da Monitor rss feed može naštetiti vašem računalu. Pretpostavljam da je to zbog toga što u tekstu postoje naši znakovi, a xml tag nema potrebni encoding atribut. Kod dohvata indiskriminiranog feeda pomislio sam si kako bi bilo dobro da postoji wless naredba kojoj bi kao parametar proslijedio url kojeg bi on prikazao. Kako ne postoji napisao sam svoju prljavu i brzu...

wget -O - $1 -o /dev/null | less

Bilo bi bolje rješenje da je to napravljeno na zless način, koja je neznatno veća, ali meni ovo radi što treba pa se neću dalje truditi. ;-)

activeCollab 0.7.1

Izgleda da će activeCollab godinu završiti s 0.7.1 inačicom. Ja sam malo zapustio svoju instalaciju koja je na nekoj RCx inačici pa razmišljam da li da krenem od početka s novom instalacijom ili da gubim vrijeme na upgrade petljancije?



Komentari

30. prosinca 2006. 14:14

zgodno je to s tim onlajn readerima, ali nekako me plaši da sav svoj trud i izvore informacija koje koristim nekoliko puta na dan, prepustim u ruke nekome tko mi ne može jamčiti da će mi oni biti dostupni 24/7.

30. prosinca 2006. 15:14

Ja sam započeo koristiti online readere suočen s činjenicom da u tijeku tjedna koristim barem tri različita računala. Mogao bih na svakome od njih imati reader, ali onda bih izgubio podatak o tome što je pročitano, a što ne, a i ne bi imao jedinstvenu bazu feedova. Taj reader bi mogao biti na USB sticku kojeg bi stalno nosio sa sobom, ali koristim više operacijskih sustava pa bih trebao koristiti reader koji se vrti na Linuxu i na Windowsima. Na kraju online reader ispada najbolje rješenje uz najmanje gnjavaže. Jasno da ima trenutaka kad je on nedostupan (više zbog prekida veze prema Internetu nego zbog problema na serveru), ali većina postova se referencira na neke linkove tako da je informacija koju oni donose ionako nepotpuna ako si offline.

30. prosinca 2006. 15:44

nanarvno, postoje i brojni razlozi ZA on-line readere :)

31. prosinca 2006. 09:14

Što se activeCollab upgradea tiče ako ti nisu bitni podaci savetovao bih svežu instalaciju. Upgrade je prilično zapetljan jer nije "kumulativan", tj. prvo moraš da upgradeuješ 0.7 RC na 0.7 pa tek onda da odradiš upgrade na 0.7.1.

Sad kad razmišljam o tome, upgrade proces bi se mogao unaprediti da bude mnogo jednostavniji čak i kada je potreban upgrade u više međuverzija. Hm...

2. siječnja 2007. 19:24

Evo, s novom godinom ide i nova instalacija. Jedino download arhive (.tgz) s tvojih stranica ide dosta sporo (2-4K/s). Imaš neki balancing uključen ili ograničenu propusnost?