Djeco, pazite na Gmail i Google+

gmailgoogle

The Google Chrome Channel je objavio ovaj video u kojem otac svojoj maloj bebi otvara Gmail korisnički račun i šalje joj poruke. Ako imate veće klince možda ste im otvarali korisničke račune kako bi mogli slati i primati e-mailove ili da mogu koristiti Google Talk. Možda ste samo željeli zauzeti njihovu adresu kako bi za koju godinu imali c00l adresu, a ne nešto poput janko234576354@gmail.com. Sigurno niste razmišljali o tome da postoje neka ograničenja. U uvjetima korištenja nije točno navedena nikakava životna dob, prilikom registracije korisničkog računa nije potrebno unijeti datum rođenja. Izgleda da nema nikakvih problema da svojoj bebi stvarno otvorite Gmail korisnički račun, na kraju krajeva pa sam Google nas potiče na to.


Nije baš tako. U Google+ priči meni se najviše dopao Hangout i njegova jednostavnost pa sam mislio da ga iskoristim za obiteljske video kontakte. Zapelo je već na prvoj osobi, sin još nema 13 godina i nakon unosa datuma rođendana dočekala nas je poruka kako on ne može koristiti Google+. U redu, ne može koristiti ni Facebook i tu bi priči bio kraj da Google nije zablokirao i njegov Gmail račun kojem više nije moguće pristupiti i koji će biti obrisan nakon 30 dana. Postoji mogućnost da se otključavanja ali ona se svodi na korištenje kreditne kartice ili slanje kopije nekog identifikacijskog dokumenta.


Google određuje pravila za svoje servise, ali bi ipak trebao jasno naglasiti, na formi za registraciju, da postoji ograničenje i da mlađi od 13 godina ne mogu imati njihov korisnički račun. Kad su već zaključali račun koji postoji godinama trebali su barem omogućiti izvoz podataka, a ne da korisnike dovode u situaciju sjedi i plači.


Upozorenje: ako vaše dijete ima Gmail korisnički račun, mlađe je od 13 godina i želi ga i dalje sačuvati, neka se ne pokušava priključiti na Google+ jer će mu račun biti blokiran i obrisan nakon 30 dana.


P.S. Baš je super ovaj novi Google Voice i mogućnost da zovete u druge zemlje za sitne novce. Pogledajte malo što se još nudi, neki drugi servisi nude čak i besplatno zvanje što je jeftinije od par centi koje uzima Google. Npr. koristite li Voipbuster za poziv s računala na mobitel u SAD-u nećete platiti ništa što je puno manje od $0.18 koje traži Google.Komentari

3. kolovoza 2011. 09:25

VoipBuster je besplatan, ali samo za prvih 60 minuta.