Jedini razlog za uvođenje otvorenog koda u škole!

obrazovanjeopen source

Na nedavno otvorenoj Python Hrvatska grupi raspravljalo se i o korištenju Pythona u nastavi. Python je već odavno trebao zamijeniti BASIC u školama jer je jednostavan (kod je na razini pseudo koda), u malo linija koda se može napraviti puno, a zahvaljujući bezbrojnim bibliotekama s njime se može napraviti skoro sve što možete zamisliti da se može napraviti na računalu. Ono što je meni zapelo za oko je da se opet spomenuo problem isplativnosti uvođenja Pythona u škole. Isti problem se spomene i skoro svaki put kad se predlaže uvođenje aplikacija otvorenog koda u škole. Oni zagovaraju otvoreni kod često (pogrešno!) govore o cijeni kao velikoj prednosti.


Postoji li negdje studija koja dokazuje da bi zamjena vlasničkog softvera u nastavi bila neisplativa za škole? Kako to škole određuju da li posluju isplativo ili neisplativo? Zbog čega toliko otpor prema stjecanju novih znanja (kao česti razlog za status quo navodi se problem da bi nastavnici/profesori trebali naučiti nešto novo)? Hej, pa to je škola, ona i postoji zbog toga da se stječu nova znanja. To se ne odnosi samo na učenike, treba ići u korak s vremenom, količina ljudskog znanja se udvostručava svakih par godina, kako će uspješno učiti djecu ako ne nauče ništa novo?!


Djeca su znatiželjna, upijaju kao spužve, postavljaju pitanja i traže odgovore. Ne možete očekivati da vam sve vjeruju na riječ, nešto im morate pokazati i u praksi. Kad sam ja bio dijete rastavio sam svaku igračku koju sam imao kako bih vidio kako radi i zašto radi tako kako radi. S godinama sam rastavljao i popravljao (ne uvijek uspješno) sve što se dalo rastaviti i popraviti. Izmišljali smo i izrađivali vlastite igračke (od čepostrela do drvenih skija), prilagođavali vozilice (bicikle i Tomos motore) potrebama i trendovima. Moj APN 6 je imao aluminjske felge, modificiranu sjedalicu, ojačane amortizere, a nije mi bio problem rastaviti i sastaviti mašinu nekoliko puta dnevno. Zašto sam to radio? Zato što me to zanimalo, veselilo, učio sam i ono najvažnije: zato što sam to mogao napraviti!


S vlasničkim kodom to ne možete napraviti. I dok vama velikima to nije važno (nećete ići sami popravljati auto), djeci, koja uče, to je vrlo važno. Djeca trebaju učiti, trebaju imati mogućnost da vide kako nešto radi, da vide zašto je to tako, a ne nekako drugačije. Trebaju imati mogućnost da mijenjaju, da prilagođavaju, da rasture sve i da ponovno pokušaju sve složiti. Crne kutije u koje se ne može zaviriti nisu za djecu i nisu za škole. Kad govorim o rasturanju i promjeni programa onda ne mislim samo na programiranje. Postoji cijeli niz načina na koji oni mogu promijeniti, prilagoditi.


Jedini razlog zbog kojega otvoreni kod u školama treba zamijeniti vlasnički je njegova otvorenost i mogućnost da s njime možete napraviti što god vam padne na pamet i onda sve to možete slobodno dati drugima da opet s time naprave što hoće ili da to jednostavno slobodno koriste. Bez ograničenja.


Djeci treba sloboda, osjećaj da trebaju i mogu promijeniti stvari. Zašto ih ograničiti i ukalupiti? Zar treba zbog komoditeta nekolicine nastavnika, koji ne žele učiti ništa novo, uništiti inovativnost i zaigranost čitavih generacija? Uvođenje otvorenog koda će se isplatiti, samo što to kratkovidni ne vide.



Komentari

10. kolovoza 2011. 00:11

Bravo! Odlican tekst!

10. kolovoza 2011. 06:43

lijepo si to rekao, slažem se. kada si mlad nije važna komocija, tj. ne bi trebala biti niti bi ju trebalo poticati.

11. kolovoza 2011. 15:17

Dati djeci mogućnost stjecanja globalnog i objektivnog znanja (dakle, pravog znanja) kroz otvoreni kod je ono od čega najviše i strahuju korporacije kao što je M$. Za njih je bitno djecu ukalupiti u njihove normative i stvoriti novu vojsku korisnika koji ne razmišljaju svojom glavom. Takvima se, pak i najlakše upravlja.

Zato, FOSS u škole i to POD HITNO! Dok još ima šanse za buduće generacije ;)

13. kolovoza 2011. 21:33

U pravu si,puno je bolje čitati otvoren kod...

13. kolovoza 2011. 23:01

Po meni čak nije ni bitno koji programski jezik uzeti, bitno da je up-to-date. Svaka čast Basicu ili Pascalu, ali sumnjam da će 5% djece koja nakon svog školovanja budu programirala baviti se tim jezicima.

Budući imam brata u srednjoj, a razlika među nama je 12 godina, znam da je njegovim vršnjacima demotivirajuće gledati klince koji rade Android aplikacije, a oni moraju razvijati kalkulator u Pascalu. Nitko im ne brani da i sami nešto rade, ali ako se djeca ne potiču u startu, na kraju će u svojoj 25-toj jedva čekati penziju.

Naravno, cilj je naučiti djecu razmišljati, no uvjeren sam da bi dosta djece dobilo motiv za razmišljanje kada bi imali priliku vidjeti već gotovo cool rješenje napisano u Pythonu, PHP-u, za Android i kada bi vidjeli da to rješenje ima svrhu.

Ne znam tko će od njih razvijati cool rješenje za 10-tak godina u BASIC-u ili Pascalu...

15. kolovoza 2011. 11:25

Slažem se da Basic treba što prije zamijeniti! Samo u članku baš nije jasno prikazana razlika u otvorenosti Basica i Pythona jer s razine otvorenosti koda Basic i Python modu biti jednako (ne)otvoreni.

Nitko ti ne može narediti da napišeš Python aplikaciju koja nije pod GPL ili nekom drugom otvorenom licencom, isto kao i za Basic, zar ne?

Treba učiti nove tehnologije klincima jer inaće im ubijamo potencijal. Treba ih učiti kako pisati iOS i Android aplikacije a ne Basic :(

15. kolovoza 2011. 11:32

@Valen kao što rekoh na g+-u:

Ne treba sve klince učiti programirati, a one koji će odabrati taj put treba uvesti u svijet programiranje s programskih jezikom koji je jednostavan, ali opet ima velike mogućnosti. Kad postaviš takve kriterije onda vidiš da Basic ne dolazi u obzir jer s njime ne možeš napraviti web aplikaciju (za Python imaš hrpu web frameworka), ne možeš napraviti jednostavnu igru koja će moći iskoristiti mogućnosti računala (za Python imaš PyGame, Panda3d, bindinge za popularne biblioteke - Ogre 3d, igre koriste Python za skriptiranje - Civilization), osuđen si na par libova koje Basic ima. Basic je slijepa ulica, s Pythonom može skoro sve.

Mislim da klinci ne bi trebali pisati jednostavne iOS i Android aplikacije jer Java i Objective-C nisu baš najbolji uvod u programiranje. A ako hoće ući u svije mobilih uređaja onda im je to jednostavnije uz pomoć jednostavne web aplikacije.

16. kolovoza 2011. 07:44

Zamisli da sad naši profesori moraju nešto učiti eee

Naučili malo Basica prije 20 godina, ono što im je potrebno i

ponavljaju samo to, pitaj ih nešto mimo toga - neznaju.

Čast izuzetcima.