Novi mobilni OS iz Mozille

idejemozilla mobilni os

Moram priznati da me nervira (zapravo iritira) ta ekipa iz Mozille. Curenje memorije u Firefoxu nikako da poprave, a igraju se s tim brojevima inačice. Sad imam peticu na kojoj mi ne radi većina dodataka, a sada oni objavljuju da je osmica 20% brža od petice. Postoji i Ubuntu ppa repozitorij za nestrpljive i znatiželjne. E pa nisam takav.


Kako Firefox gubi tržišni udio ekipa se dosjetila jadu i sad najavljuju novi mobilni operacijski sustav. Baš nam u ovoj nestašici tih mobilnih OS-ova nedostaje jedan. Izgleda da su za razvoj odabrali šuć-muć metodu (nešto slično kao Appcelerator) po kojoj treba uzeti postojeće sastojke izvornog koda, malo ih promiješati i zapakirati u privlačan paket. Njihov OS bi se bazirao na Androidu, a bio bi nalik webOS-u. Najznačajnija razlika bi bila u tome što bi Gecko engine zamijenio WebKit.


Ukoliko i naprave taj OS ono što će im nedostajati su uređaji. Bez jakog proizvođača bilo kakav mobilni OS je osuđen na propast. A možda oni i računaju na to da će se uvaliti Nokiji nakon što ju Elop uništi.


Možda niste vidjeli ili ste zaboravili da Mozilla u svojem labu ima jako zanimljiv koncept mobilnog uređaja. Ima čak i taj vražji dock o kojem ja pričam godinama da je potreban pametnim telefonima. U džepu nosite sasvim pristojno računalo, nije vam potreban laptop jer se taj pametnjaković može spojiti na dock i uz dodatnu tipkovnicu (prividnu ili pravu) i zaslon omogućiti odrađivanje 95% stvari koje inače radite na računalu.


Repozitorij projekta je otvoren (postoji samo README.md), tu je i wiki, a možete ih pratiti i na Twitteru. Ako u slijedećih 6 mjeseci ne naprave nešto što se može instalirati na rootani Android uređaj onda nema nade za njih.



Komentari

27. srpnja 2011. 08:56

Voleo bih da grešim, ali projektima koji počinju crtanjem znaka, vikijem, AUTHORS i README datotekom ne dajem veliku šansu za uspeh.

Nije li logičnije da prvo nastane neki hakani kod u nečijem ličnom repou koji pokazuje da bi tako nešto bilo moguće, pa mala zajednica koja to koristi, nekoliko programera koji pošalju zakrpe i nove ideje...

5. kolovoza 2011. 10:33

To nema apsolutno nikakve šanse. Ali baš nikakve :)