Da li je Nokija mogla krenuti boljim putem?

NokiaWebOSWindows Phone

Od najave zajedničke suradnje već smo stigli i do slučajno iscurjele slike prvog Nokijinog WP7 uređaja. Najava zajedničke suradnje pratilo kod nekih je izazvalo izljeve oduševljenja jer su zbrojili Microsoft + Nokija = to mora uspjeti. U IT svijetu to nije uvijek tako, ili skoro nikada nije tako. Nokija je napravila jednu veliku grešku u koracima. Godinu, u kojoj se sva predviđanja svode na to da pogode veliki postotak rasta tržišta pametnih telefona, Nokija je odlučila prespavati. Bude imala tu i tamo neke uređaje na platformama kojih se odriče. Developeri napuštaju brod koji tone. Nekima je srcu prirastao OS prekratkog daha pa sad pišu peticije da se sačuva. Dionica pada, tržišni udio se topi kao snijeg u svibnju, i nikako ne možemo samo tako odbaciti nagađanja da je Elop došao u Nokiju kako bi joj srušio cijenu pa da Microsoft potroši što manje novaca u novoj velikoj kupnji.


Microsoft je također napravio grešku obećavajući Nokiji prava koji ostali proizvođači WP7 uređaja nemaju. Jedan Samsung, koji gura i svoj OS, sigurno neće igrati na WP7 kartu. Slično je i s ostalim proizvođačima kojima se sigurno ne dopada činjenica da su podređeni Nokiji.


Nokija je definitivno u silaznoj putanji i ne gospodari svojom sudbinom. Da li je moglo biti drugačije? Vjerujem da bi Nokija puno više profitirala da je kupila Palmov WebOS. Imala bi OS koji bi mogao zamijeniti zalutali Symbian. Bolja podrška za developere i jednostavniji razvojni alati zacijelo bi pomogli brzom rastu broja aplikacija. Kvalitetan Nokija hardver i odličan WebOS bili bi dobitna kombinacija. Pretpostavljam da bi Nokija puno brže uhvatila ritam od HP-a i da smo već u prvoj polovici ove godine mogli imati nekoliko uređaja koji bi se našli baš na vrhu vala rasta tržišta pametnih telefona.


Smiješni su mi analitičari koji predviđaju tržišne postotke tako što oduzmu postotak od Symbiana i dodaju ga u WP7 stupac. Ti su izgleda jako podcijenili snagu HP-a i njegove mogućnosti da progura novu platformu. Priča se o licenciranju WebOS-a. Što ako Samsung, LG i HTC počnu s izradom uređaja na toj platformi? Iako imamo cijelu paletu Android tableta njihov tržišni udio je zapravo smiješno malen. Na jednoj strani tržišta imamo skupe uređaje s ne baš prilagođenim Androidom, a na drugoj strani su jeftini uređaji nedovoljne procesorske snage. To je tržište na kojem bi WebOS mogao započeti svoje dokazivanje. Velika prilika za njega je poslovni svijet u kojem bi pregledno i intuitivno sučelje te odlična integracija s društvenim mrežama i web servisima mogli biti dobitna kombinacija.


I dok Nokija uživa u godini odmora, TouchPad s WebOS-om bi vrlo lako mogao zasjesti na drugo mjesto na tržištu tableta. Prvo je još predaleko i rezervirano za iPad. I Nokija, zar nije moglo bolje?