Gnome 3 ili kako sam ostavio Unity

aplikacijeopen source

Ubuntu 11.04 je donio Unity koji meni bio dovoljno dobar i upotrebljiv. Najmanje mi se dopadao Mac-like izbornik koji je praktički neupotrebljiv u slučaju da se koristi aplikacija poput Gimpa, te ukoliko se na radnom prostoru nalazi još koja aplikacija. Problem s ikonama za mene nije postojao jer više volim imati praznu radnu površinu s dobrom slikom u pozadini. Činjenica je da Canonical nije smio izdati distribuciju s tako velikim propustom, a kad je već i puštena van zbog čega se čeka tako dugo da se problem riješit?!


Koristio sam Unity sve dok mi se na radnom prijenosniku, s Intel integriranom grafičkom, nije počeo povremeno rušiti. Nekada je radio dan-dva bez problema, a nekada se rušio svakih desetak minuta. Pročitao sam negdje da pomaže ako se isključe nepotrebni grafički efekti, ali nije pomoglo. Umjesto popravljanja stanja, u kojem se našao Gnome 2 nakon nadogradnje, odlučio sam isprobati Gnome 3.


Na webu se može pronaći nekoliko različitih recepata kako instalirati Gnome 3 na Ubuntu 11.04, ali ne postoji jedinstven način jer se, ovisno o postojećim paketima, postupak može malo razlikovati. Ovo su glavni koraci...



sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install gnome-shell
sudo apt-get install gnome-themes

Na jednom računalu sam imao probleme s paketom gnome-games-extra-data kojeg je trebalo potpuno izbrisati i tek onda je nadogradnja prolazila kako treba.


Nakon ponovnog pokretanja dropbox klijent se rušio. Prilikom nadogradnje su se poremetile postavke jezika pa je bilo potrebno ponovno postaviti default jezik. Do sistemskih postavki dolazi se klikom na ime prijavljenog korisnika u naslovnoj traci. U tom izborniku se očekuje i postojanje shutdown opcije, ali postoji samo Suspend. Nakon što se pojavi izbornik pritisnite tipku alt kako bi se pojavila i Power Off stavka. Preporučam da se odmah instalira gnome-tweak-tool za podešavanje dodatnih postavki. Nema ih previše, ali možda će vam koristiti. Npr. da vratite minimize i maximize gumbe na prozore kojih po defaultu nema.


Prvi problem koji je nastao u radu s dva monitora. Na glavnom monitoru su se mijenjali radni prostori (switch to workspace), a na drugom monitoru nije. Problem je rješiv uz pomoć...


gconf-editor /desktop/gnome/shell/windows/workspaces_only_on_primary False

Slijedeća stvar koja meni puno znači je broj radnih prostora. Pokušao sam ih promijeniti uz pomoć gconf-editora, ali to mi nikako nije uspjevalo. Doznao sam da to Gnome 3 radi automatski. Čim na zadnjem radnom prostoru imate neki prozor on automatski dodaje još jedan iza njega. Zgodno, ali za one sa starim navikama malo nezgodno. Kad zatvorite zadnji prozor na nekom radnom prostoru automatski se pokazuje Activities sučelje. Ni to mi se baš ne dopada.


Za razliku od Unitya ovdje ne postoji dock sa strane već se on pojavljue samo kad se aktivira Activities. Kako sam se navukao na brzi način pokretanja aplikacija (Synapse launcher) način na koji radi gnome-shell mi više odgovara nego traženje aplikacije po izborniku. Ne dopada mi se način na koji rade obavijesti (notification) i način njihovog pojavljivanja. Na radnom računalu s dva monitora one mi se pojavljuju na dnu drugog monitora i u pravilu ih propuštam. Stari appleti vam neće više raditi, barem ne onako kako su prije radili. Notification area se skriva, pojavljuje se kad mišem dođete u donji desni kut ekrana i onda morate hvatati statusnu ikonu koju trebate. Postoji proširenje koje ispravlja taj problem, ali autor kaže since GNOME people think notification status icon should be killed, I don’t know if this workaround will work in the future but at least it works now!.


Za vraćanje funkcionalnosti koje im nedostaju korisnici su počeli koristiti proširenja. Njihov razvoj je pojednostavljen jer su vam sada za to dovoljna znanja web developera (JavaScript, HTML, CSS). Meni većina tih stvari ne nedostaje pa sam ostavio samo vremensko proširenje.


Nakon instalacije preporučam da pogledate GnomeShell/CheatSheet koji će vam puno pomoći. I otkriti neke nove i korisne stvari kao što je Looking Glass.


Gnome 3 i Unity imaju dosta sličnosti, ali je Gnome ipak dorađeniji, s više mogućnosti i stabilniji. Ono što me kod njega iritira ili smeta moguće je riješiti uz postojeća proširenja, dok je Unity više nalik na zatvorenu kutiju. Na svim računalima sada koristim Gnome 3, a Unity sam ostavio samo na netbooku, samo zbog toga da ga držim na oku...



Komentari

6. lipnja 2011. 12:25

Ja sam se nakon puno muka s Unityjem i G3 vratio na Gnome Classic, i niš mi ne fali... :)

7. lipnja 2011. 08:39

Meni fali Skype ikonica na Classic Gnome-u :-(

25. lipnja 2011. 08:34

Unity = Canonicalov partizanski napad na desktop. Nije prošlo dugo već su ga gurnuli i u AUR

25. lipnja 2011. 12:23

A ja sam ostao na 10.04 i baš mi ništa ne fali! :D