DjangoCon Europe 2011 - zanimljive priče

djangodogađajiopen source

U Amsterdamu se održava DjangoCon Europe 2011. Ono što je definitivno loše je činjenica da su raspored objavili tek danas, tj. prvog dana konferencije, ali to očito nije utjecalo na posjećenost jer je konferencija rasprodana.


Svi oni koji nisu u Amsterdamu konferenciju mogu pratiti uz pomoć službenog Ustream kanala. Prijenos je tehnički dosta dobro izveden, možete pratiti i prezentaciju i izvođača samo što će vam poneki kod biti malo mutan ako su se predavački odlučili za manje fontove.


Prvi dan mi je za oko najviše zapelo predavanje koje je održao Andy McKay iz Mozille: Large Django sites at Mozilla. Njegova prezentacija je dostupna na GitHubu i vjerojatno će zanimati one koji rade web stranice čije se posjete mjere u milijunima (pregleda stranica ili posjetiteljima). Još je zanimljivija činjenica da je Add-ons for Firefox web stranica prepisana u Django te da je izvorni kod dostupan.


Odgledao sam prezentaciju o tri Django CMS-a. Od spomenute trojke Django CMS se najviše koristi, a razlog zbog kojega ti Django CMS-ovi nisu rašireniji je činjenica, koju su spomenuli i predavači, da i nisu namijenjeni krajnjim korisnicima (kao što je to slučaj s Joomlom, Drupalom, WordPressom) već programerima. Nakon što je simpatični španjolac pokazao kod nekako mi se njegov Merengue CMS učinio vrijednim probe.


Predavanja traju još dva dana pa ako ste silom ili milom vezani uz Django pogledajte. Obećavajući naslovi: Who cares about Zope? (za veterane Python web programiranja), unjoinify: a module to tame the SQL beast, Celery - An asynchronous task queue (not only) for Django, The Best and Worst of Django Core, Scalability panel...


Dopuna: Reinout van Rees na svojem blogu vrlo detaljno opisuje predavanja.