Zbog čega Google ukida Translate API?

apigoogle

U proljetnom čišćenju Google je odlučio ukinuti Translate API. Feldman kaže da je to zbog njegove intenzivne zloupotrebe. API bi se trebao ugasiti 1. prosinca 2011.


Oni koji su svoje aplikacije temeljili na njemu sada su ogorčeni, a dosta veliki broj ljudi je za to da se taj API počne naplaćivati (do sada je njegovo korištenje bilo besplatno). Kako se na njemu temelji veliki broj aplikacija za mobilne uređaje baš me zanima kako su oni zamislili tko bi plaćao za njegovo korištenje?! Autori aplikacije ili korisnici? Ili bi autori aplikacije preprodavali Google servis pa bi u cijeni bio sadržan i određen broj upita?


Ukoliko Google još drži do svoje Don't Be Evil slike možda će izaći u susret korisnicima. S uvođenjem naplaćivanja usluge mogao bi ubiti dvije muhe: poslušao bi korisnike i počeo bi nešto zarađivati na njemu.


Da li ovaj primjer znači da bi Google mogao ukinuti i neke druge korisne servise bez pitanja?! Možda Google Analytics? Za to nema bojazni jer su podaci koje Google dobiva uz pomoć njega daleko vrijedniji nego što je trošak njegovog razvoja i održavanja. I to je najvjerojatnije razlog zbog kojeg se ukida Translate API. Njegovo održavanje postalo je previše skupo, a ono što je Google dobio za to nije vrijedno te cijene. Čista računica.



Komentari

29. svibnja 2011. 09:43

Kakve veze ima don't be evil s tim dali im se nešto isplati ili ne? Zar je netko 'evil' ako odluči ugasiti neisplativi servis? :-)

29. svibnja 2011. 10:19

@Siniša: ne govorimo o bilo kome, govorimo o Googleu, don't be evil je dio slike o njima. Oni imaju hrpu besplatnih servisa, obično korisnici nemaju pojma koji od njih Googleu nešto znači, a koji ne. Njima nije jasno zbog čega se ukida Translate API dok im je i dalje besplatno dostupan GMail.

3. lipnja 2011. 15:18

A taj API je fenomenalan, istina je da da se dosta zlorabi prilikom kreiranja višejezičnih stranica sa lošim prijevodima, ali nisu ga trebali gasiti.