DORS/CLUC 2011. - dan drugi

događajiopen source

Ovaj post kasni tjedan dana. Kako je bilo na konferenciji možete pogledati u prilogu eHrvatske DORS/CLUC 05-2011 ili poslušati još pokoju riječ od Marka Shuttlewortha. Meni preostaje da iz svojih bilješki izvučem ono što bi još moglo biti zanimljivo.


Jan Wildeboer je održao izuzetno zanimljivo predavanje koje je sigurno pomoglo ugledu Red Hata. Jan je evanđelista otvorenog koda, ali je pragmatičan i realan. Ne ustručava se ni reći da Red Hat to radi ovako, ali meni se to ne dopada. Softverske patente smatra najgorom noćnom morom i volio bi da netko pružu uslugu analize nečijeg izvornog koda na temelju koje bi dobili točne podatke koji su sve patenti povrijeđeni. Takva usluga ne postoji niti postoje mogućnosti za nju pa to dovoljno govori o smislenosti tih patenata. Na pitanje da li Red Hat mrzi CentOS (jer uzima Red Hat pakete izvornog koda na temelju kojih stvara svoju distribuciju) odgovara da Red Hat voli CentOS jer on privlači ljude na njihovu stranu i radi im promociju. Ne smatra da CentOS uzima novce od Red Hata (mislim da je povukao i usporedbu s glazbenom industrije koja smatra da im pirati direktno uzimaju novac) jer onaj koji nešto želi kupiti taj će to i kupiti.


Janova prezentacija je privlačila i svojom izvedbom. Napravljena je uz pomoć Sozi dodatka za Inkscape. Njegova prezentacija je bila efekta i radila je bez problema. Ja sam pokušao nešto napraviti sa Sozijem, ali jedino što sam uspio je da se nekoliko puta zaglavi i zanijemi.


Dr. Maha Shaikh govorila je o studiji o famoznom TCO-u otvorenog koda. Prema toj studiji 72% onih koji biraju neki program uopće ne rade procjenu njegove ukupne cijene.


Prof. Zlatko Papeš je odgovarao na pitanje da li hrvatsko zdravstvo može biti otvorenije, štedljivije i mobilnije. Iznio je i podatak kojeg većina prisutnih nije znala a to je da Opća bolnica u Varaždinu ima 300 Linux klijenata, a Klinička bolnica "Sveti Duh" ima više od 500 računala (!naveo sam pogrešan podatak, izgleda da nisam pažljivo slušao, pročitajte prvi komentar) na kojima je instaliran Linux (uglavnom Ubuntu). Iznio je i podatak o tome da bolnice nisu umrežene te da je se podaci iz jedne u drugu bolnicu mogu prenijeti samo na papiru ili na nekom optičkom mediju (najčešće CD). Predavanje prof. Zlatka Papeša dostupno je i na YouTube servisu.


Mario Miler je govorio o prostornim bazama podataka i iz te prezentacije je najviše linkova završilo u mojem spremištu.


Dobrica je imao vrlo zanimljivu prezentaciju o tome What's wrong with web development?. Izgleda da je on (kao i mnogi drugi) pripremao prezentaciju da traje ~40 minuta pa nije sve stalo u priču. U početku se dotaknuo i vremena prije weba i izrekao tvrdnju s kojom se u potpunosti slažem (a odnosi se na RAD alate) da ako ne možete napraviti videoteku za jedno popodne da alat ne valja. Posebno je istaknuo two-way data binding kao pojam koji bi trebali upamtiti iz prezentacije. Središnji dio njegove prezentacije bio je <angular/> koji omogućuje da html postane još bolji templating engine i bez dodatne manipulacije omogućuje two-way data binding.


5 kratkih predavanja donijelo je korisne informacije, a programeri koji posebnu pažnju posvećuju fontu sigurno će sa zanimanjem isprobati novi Ubuntu Mono font o kojem je govorio Paul Sladen.


Mario Splivalo je predstavio PostgreSQL 9.0, zabilježio sam par stvari. Predavanje o Redisu Mariana Marinova me je pomalo razočaralo jer je bilo previše prepričavanja onoga što se može doznati iz dokumentacije, a premalo mesa, praktičnog iskustva.


Nisam bio na radionicama pa tako serija postova o ovogodišnjim Danima otvorenih računarskih sustava ovime završava.



Komentari

26. svibnja 2011. 09:38

Preciznije, izneseno je (http://youtu.be/RnYkz0ITB8E) DA NIJE trenutno dominantne orijentacije oficijelnih institucija MOGLO bi se instalirati Ubuntu na preko 500 klijenata u KBSD. Ovako su mogućnosti tek testirane, istina na vrlo različitim odjelima i stečena su iskustva, no instalirano i uspješno radi svega desetak Ubuntu klijenata, dok su za sveukupni transfer također potrebna kadrovska i financijska podrška koju TCO izračunom valja opravdati i za ostvarenje osigurati podršku u zdravstvenom sustavu i sveukupnoj zajednici. Z. Papeš

17. kolovoza 2011. 21:27

Sada vidim da nisi bio na mom predavanju, no bez obzira na to, članak je super.

17. kolovoza 2011. 21:49

@Valent: ti si bio pri kraju programa (ne radi sad dorscluc stranica da provjerim)? Imam nasljednike, a oni svoje aktivnosti pa sam morao pobjeći da ih vozim. :-)

21. kolovoza 2011. 12:47

A malce si razvozio, onda je opravdano ;)

27. siječnja 2012. 21:43

Dali imas negdje url na prezentaciju od Jan W. Ovaj url koji si stavio, to jeneka jako stara prezentacija iz 2008