Društvena mreža za klince

klincisigurnostweb

Facebook je najpopularnija društvena mreža. Broj korisničkih računa iz Hrvatske je trenutno 1.332.320. Sigurno je da ima onih koji imaju više korisničkih računa, ali ti su zanemarivi. Ono što nije zanemarivo je broj djece na Facebooku koji je, pretpostavljam, sad must have među klincima. Broj onih koji su priznali da imaju manje od 18 godina je 280.000. Facebook nam ne može otkriti koliki je broj korisnika koji imaju manje od 13 godina (granica ispod koje se korisnici ne bi smjeli prijavljivati). Ima ih, a vjerojatno je njihov postotak kod nas puno veći nego što je to u zapadnim državama. Svi su na Fejsu, zabrana se zaobilazi, pa se tamo mogu sresti i djeca iz prvog ili drugog razreda osnovne koja imaju potpuno vjerodostojan profil (od imena do svoje fotke) osim što lažu o datumu rođenja.


Iako će se naći oni koji će reći da djeci nije mjesto za računalom, da je bolje da trče po livadama, činjenica je kako djeca koriste društvene mreže u znatnom broju i da ih ne možemo spriječiti u tome. Možemo li ih barem spriječiti u korištenju mreže koja nije prikladna za njih i ponuditi im nešto bolje i sigurnije?


Tražeći na Internetu informacije o tome što se kod nas pisalo o tome naletio sam na stranicu Suradnici u učenju i aktualnu temu Facebook - da ili ne?. Na 4. stranici teme jedna učesnica u diskusiji predlaže stranice FBFKids i fbfkiddies.com za one ispod 13. Vjerujte, ne želite svoju djecu pustiti na stranice s tako groznim dizajnom. Ako nisu mogli naći pristojnog dizajnera, sumjam da su ostali dio posla (sigurna društvena mreža za klince) uspjeli odraditi kako treba.


Koje stranice su onda prikladne za klince? U taj posao su ušla i velika imena kao što je Disney (ClubPenguin.com) i Sony (Free Realms). Najveće mreže su Poptropica, Haboo, Neopets i Stardoll. Skoro svima njima je zajedničko da se radi o nekakvim igricama i da za puni doživljaj morate kupovati nekakve kredite, zvijezdice ili nešto slično. To je već više MMOG kategorija.


Postoji li onda neka normalna društvena mreža za klince? Od silne ponude Togetherville mi se učinio najbolji, zanimljiva je integracija s Facebookom (za odrasle). Nakon registracije i desetak minuta testiranja ne čini mi se više tako. Mali korisnici uopće nemaju mogućnost slobodnog unosa teksta (npr. komunikacija se svodi na biranje ponuđenih izraza). Igre su na razini lošijih web stranica koje sakupljaju flash igrice sa svih strana, a mogućnosti za kreativno izražavanje su ograničene (ja sam očekivao neki muro za klince).


Skidekids ima naizgled više mogućnosti, ali sučelje im baš nije intuitivno, a velika im je greška što je vam je njihov admin automatski na listi prijatelja. Dalje nisam istraživao. Imbee ne izgleda loše, više djeluje kao klasična društvena mreža, ali većinu funkcionalnosti i dalje samo obećavaju. What's What je u beti, izgled obećava, ali mjesečna članarina od $3.95 mjesečno ili $29.95 godišnje baš i ne. Kidswirl je na glasu kao još jedan od fejsova za klince, ali nakon naslovnice ne želim vidjeti ništa više.


Hm....u ovom trenutku mi programiranje društvene mreže za klince izgleda kao jednostavnija zadaća nego naći na webu nešto što odgovara potrebama. :-)



Komentari

25. veljače 2011. 10:25

. Hm, možda im je inicijalni poslovni plan bio da ih netko kupi.