Bolje je kad radni stol lijepo izgleda

aplikacijegui

Sigurno ima onih Linux korisnika koji još vrte FVWM. Jer Linux korisnicima je važno da nešto radi dobro, a ne kako izgleda, zar ne?! Pa možda i nije tako, barem meni nije. Važno mi je kako desktop izgleda. Treba biti oku ugodan, ne previše napadan, pomalo minimalistički. Meni se taj FVWM nije dopao na prvi pogled pa sam potražio nešto drugo. Olwm mi je bio ljepši pa sam jedno vrijeme koristio njega. Onda sam otkrio AfterStep, pa završio na Window Makeru. Enlightenment je bio predmet zavisti jer nisam imao dovoljno jake grafičke za njega. Koristio sam i minimalistički dvojac Fluxbox i Blackbox, a i Xfce je došao na red..


Desktop okruženja (GNOME i KDE) sam uspješno izbjegavao iako sam nešto sati potrošio prevodeći ovog drugog. A onda je došao Ubuntu i ja sam se polako prebacio na GNOME i uspješno se s njime družim već dugi niz godina. Igrarije oko izgleda se sada svode na biranje različitih tema za GTK2 i Metacity (ili u zadnje vrijeme Emerald) s web stranica kao što je GNOME-LOOK.ORG. Unatoč velikom izboru teško je naći pravu, oku ugodnu temu. Neke teme izgledaju dobro na prvi pogled, ali onda shvatite da su fulali na detaljima pa se npr. tekst u nekim kontrolama uopće ne vidi. Najveća razočaranja su mračne teme. Jedva da se nađe jedna dobra.


Shiki-Colors teme su jedne od najboljih. Prije par tjedana sam otkrio Equinox GTK Engine. U kombiniciji s Faenza ikonama dobije se odlično dorađeno i ugodno sučelje. Tabovi bi mogli biti bolje odrađeni, ali ne može biti sve savršeno. Ako i niste desktop šminker predlažem da ju isprobate.


Jučer sam nešto duže radio na netbooku na kojem se vrtio Ubuntu Netbook Edition i Unity. Iako je Ubuntu jedna od prvih distribucija koja se ozbiljno pozabavila izgledom čini mi se da u ovom slučaju radi veliku grešku jer bi Unity od 11.04 inačice trebao biti default desktop manager. Pretpostavljam da će Unity doživjeti ozbiljne promjene i nadogradnje, ali trenutno to nije okruženje koje bi želio koristiti. Neintuitivno i ograničavajuće. Na sreću Linux omogućava promjenu nametnutnih postavki pa će većina korisnika ignorirati Unity. A drugi će potražiti nešto drugo. Onaj Linux Mint Debian Edition izgleda obećavajuće. A netbook jedva čeka da se pojavi WebOS skrojen za njega. Taj bi trebao i lijepo izgledati i lijepo raditi. A ako to netko želi zacijelo će i na njemu moći zavrtjeti FVWM. ;-)



Komentari

18. veljače 2011. 11:26

Shiki lijepo izgleda, ali ja sam nekako uvijek volio skroz svijetle teme. I toolbare/panele na vrhu ekrana... Stari Macovac, kaj ćeš... ;)

18. veljače 2011. 11:29

@Berislav: Onda probaj light equinox temu, više nalikuje Macu nego Shiki. :-)

18. veljače 2011. 12:59

Evo po meni najbolje teme za ubuntu trenutno.

http://www.bisigi-project.org/?page_id=6lang=en

Na gnome-look-u ima dobrih tema ali one su rijetke, a i slažem se da nema dobrih dark tema.

Usto, na deviantart-u se mogu naći odlične icon teme, kao i emerald i gtk teme. Pogledaj i naći ćeš nešto na bisigi-u po tvojoj volji, kao i na deviantartu :)

Pozdrav.

18. veljače 2011. 23:00

ovo za unity stoji, nisam siguran kako je li to dobro za ubuntu :(. sigurno ga u 11.04 neću instalirati djeluje mi malko "prefriško"

kaj se tiče tema, možda orta :). ima ihe nekoliko s recenzijama na http://www.techdrivein.com