Aptana Studio - šansa je u oblacima

aplikacijerazvojservisi

Kad sam negdje pročitao naslov da je Aptana dobila novu investiciju od 7.8 milijuna dolara zanimalo me koji su motivi da netko ulaže u IDE u ovim recesijskim vremenima?! Jer Aptani je temelj Eclipse i uz malo truda svaki developer si može složiti okruženje kakvo njemu odgovara. Aptana je furala mi smo najbolji IDE za web 2.0 developere imidž i pružala je pristojno rješenje onima koji su željeli instalirati IDE i ne razmišljati o tome koji plugin uzeti. Aptana Studio ima i Pro inačicu, s dodatnim funkcionalnostima i pristojnom cijenom (99$), ali to nekako nije bilo dovoljno da čovjek stavi novce na njih.


Instalirao sam novu Aptanu da vidim da li je bilo kakvih promjena i koja je to dodana vrijednost zbog koja garantira da će se developeri odlučiti za nju. Ono što mi je zapelo za oko je Aptana Cloud Connect. U redu, nude hosting s cijenama koje su tu negdje s drugim VPS-ovima. Imaju i trial od 7 dana pa vrijedi probati prije odmahivanja rukom. Ono što Aptana Cloud Connect nudi je skoro sve što developerima treba da istog trena počnu s radom, a da ne gube vrijeme na podešavanje VPS-a, repozitorija, testnog i produkcijskog poslužitelja. Nakon aktiviranja usluge imate podešen Apache, Mysql, Postfix, public i staging site, alate za pristup bazi, Subversion, Git, a sve usluge podešavate i nadgledate iz jednostavnog sučelja u Aptana Studio alatu. Postavke poslužitelja možete dinamički mijenjati pri čemu odmah vidite koliko će vas to koštati.


Ova ponuda idealna je za startupe jer se mogu odmah baciti na posao i kasnije skalirati po potrebi. Za samo 2.95$ mjesečno u timu možete imati neograničen broj članova, a na raspolaganju vam je i 10TB prometa mjesečno. Za početak dovoljno.


Aptana Cloud Connect trenutno podržava PHP, Rails i Jaxer, a za druge tehnologije morate zavući prste u konzolu. Ako sve bude radilo kako treba ovo bi za Aptanu mogla biti dobitna kombinacija i spomenuta investicija sada ima više smisla.


Sam Aptana Studio podržava i cijeli niz drugih tehnologija, onima koji koriste Python će koristiti PyDev plugin, a postoje i pluginovi za razvoj Air aplikacija te Nokia WRT plugin. Sasvim sigurno će uskoro osvanuti i podrška za razvoj Palm Pre aplikacija (plugin za Eclipse već postoji).


Ako koristite spomenute tehnologije, a još niste upoznali Aptanu, pružite joj šansu. Aptana zadovoljava i osnovni uvjet koji sam počeo postavljati pred razvojne alate koje koristim: radi na sve tri glavne OS platforme.



Komentari

21. srpnja 2009. 00:33

Hm, fali mi Django. A da mi pokrenemo Django Cloud soluciju? ;)

21. srpnja 2009. 10:50

Bilo je par zahtjeva za Django podrškom (na Aptana forumu), ali nisu bili dovoljno glasni. Nemamo mi toliko zraka koliko nam treba za oblak. :-)