Palm Mojo SDK

programiranjetehnologije

Palm je pred oči i prste javnosti pustio Palm Mojo Software Development Kit. Preduvjet za instalaciju je VirtualBox pa ako nemate novu VirtualnuKutiju (npr. službeni repozitorij za Ubuntu je nema) pobrinite se da ju instalirate. Mojo SDK zahtijeva 2.2.x ili veću inačicu. Upute za instalaciju na Linux su trenutno malo manjkave jer veza na Novacom ne radi, ali na forumu se pojavila ispravna veza. Ja sam u svojoj nestrpljivosti već instalirao Mac OS X inačicu i počeo se zabavljati s emulatorom Palm Pre uređaja.


Ako vas i ne zanima razvoj aplikacija za Palm Pre SDK vam može poslužiti da malo upoznate sučelje i aplikacije. Prvi dojam je vrlo dobar, sučelje je oku ugodno, intuitivno. Sve radi brzo i stabilno, ali ne znam koliko je to prava slika samog uređaja jer procesorska snaga mojeg računala je osjetno veća od procesora u Preu. Osnovne aplikacije su vrlo dobre, jednostavne za korištenje. Nisam provjeravao kako radi e-mail aplikacija, ali kontakti se odlično sinkroniziraju s Facebook korisničkim računom. Službeni katalog aplikacija na emulatoru nije dostupan (ili ga ja nisam mogao naći), ali moguće je instalirati bilo koju od homebrew aplikacija čiji je broj za jedan veći od broja aplikacija u službenom katalogu. :-)


Poigrao sam se i s izradom prve Halo Svijete aplikacije i sve radi kao što je i napisano. Klasični web developeri koji dobro poznaju HTML, CSS i JavaScript neće imati prevelikih problema s razvojem aplikacija jer sve se radi na njima dobro poznati način. Službeni izlazak SDK-a mogao bi za mjesec-dva rezultirati velikim povećanjem aplikacija u službenom katalogu, ali i na homebrew sceni.


Čini se da je Palm napravio dobar posao, možda neće u bliskoj budućnosti skinuti iPhone s trona, ali mogao bi dobro uzdrmati Android, BlackBerry i Symbian konkurente.


Uskoro bi se trebao održati i preDevCamp, Zagreb je bio jedan od prvih navedenih gradova, ali aktivnosti su nešto utihnule. Možda će ih novopridošli SDK razbuditi.