Open source roboti i uređaji

lude idejeopen sourceočvrsjetehnologiječarolije

VentureBeat donosi članak o startupu Willow Garage koji u planu ima proizvodnju open source robota. O trendu robota i uređaja s open source podrškom piše i Wired u članku DIY Robotics: The Rise of Open Source Hardware. Od spomenutih projekata izdvajam chumbya i dva Myro robota.

A što kažete na robota koji sam sebe replicira? RepRap je kratica od Replicating Rapid-prototyper i riječ je o robotu, 3D printeru, koji gradi dijelove od slojeva plastične mase. RepRap 1.0 "Darwin" još nije dovršen, ali dostupne su detaljne upute za izradu prototipa.

Sve te stvari su mi dosta bliske jer sam svojevremeno, s frendom, razmišljao o gradnji male CNC mašine. Kritični element u toj slagalici je programska podrška, a za taj problem postoji open source rješenje: Enhanced Machine Controller projekt. Naš projekt je po svojoj zamisli (od korištenja printerskih step motora do programske podrške) bio vrlo sličan onome što je Endgadget predstavio u seriji članaka How-To: Build your own CNC machine (2. i 3. dio).

Izgleda da kod nas (a niti u Europi) nema proizvoda koji bi bio sličan ShopBot CNC-ovima, koji po cijeni i mogućnostima odgovaraju malim obrtnicima i radionicama. ShopBot nema veze s open sourceom, a spominjem ga kao primjer proizvoda koji nedostaje na tržištu regije i koji bi zacijelo mogao biti ključ na uspjeh nekog novog startupa. Povremeno surađujem s obrtnikom koji je nabavio jedan ShopBot i stvarno je samo mašta granica onoga što se s njim može napraviti.