Moo!

događajilinkovitehnologijeweb

mooheadquartersyv6.jpg

Namjera Microsofta da kupi Yahoo! jučer je bila udarna tema diljem Interneta. Yahoo! je objavio mali FAQ na tu temu, ali već danas vidimo da Board's review neće trajati quite a bit of time jer stiže vijest Hold Everything! We May Get Another YHOO Bidder!. Da li će Yahoo panično potražiti drugo rješenje jer Microsoftov nastup je zapravo vrlo agresivan: Microsoft to Yahoo: Two Days to Respond or Else!? Sumnjam da Yahoo! može u dva dana pronaći neki alternativni izlaz, a onaj koji može ponuditi više od Microsofta to ne može učiniti jer bi zajednički search share bio dovoljan da se aktiviraju antimonopolističke poluge.

Ako je Microsoft odlučio zgrabiti Yahoo! onda je to gotova priča. Ljudi se zabavljaju izmišljajući kako će se buduća kompanija zvati, ali Microsoft će ostati Microsoft i polako će progutati Yahoo! dok na kraju neće ostati nikakav trag o njegovom postojanju.

Microsoft bi ovom akvizicijom ubio nekoliko muha. Search share je jedna od njih i svima najpoznatija. Ali ovih dana je bila objavljena jedna prezentacija koja je trebala pokazati koja je Microsoft strategija prema open sourceu i iz nje je bilo jasno da žele na svoju stranu privući LAMP stack, izbaciti iz njega Linux, a možda i Apache, a Yahoo! developeri bi im mogli pomoći u tome. Ne bih se začudio da Microsoft počne forsirati WIMP (Windows, IIS, MySQL/MSSQL, PHP) stack. Yahoo! dosta aktivno podržava brojne open source projekte (YUI, PHP, FreeBSD, Squid, gSOAP, Hadoop) koji bi zacijelo izgubili podršku. Treća muha.

Da nije bilo ovog događaja današnji post bi zacijelo bio o drugim stvarima, ali bi u igri bili Yahoo! developeri.

Jedan od njih, Chris Heilmann, je jučer iztwitterirao:

taking the news like a man, with a beer in my hand in a pub in newcastle station

Na njegovom blogu nema novog posta koji bi spominjao nove okolnosti. Samo iz komentara doznajemo da koristi eeePC za pisanje brda tutoriala.

Drugi, Simon Willison, također apstinira od blogiranja.

Zašto su mi oni bili zanimljivi ovaj tjedan? Zato što sam odgledao (ok, na brzinu prolistao) dobar komad njihovih prezentacija na Slidehareu i svakom web developeru žednom znanja preporučujem da ih pogleda. Chris je objavio cijeli niz odličnih YUI i JavaScript prezentacija, a zanimljive su i one o planiranju web siteova, gradnji web sučelja, uspješnim timovima. Simon donosi nekoliko zanimljivih prezentacija o OpenID-u pa ako vas je zainteresirala ta problematika (a Yahoo!-ov zaokret prema OpenID-u je mnoge developere natjerao u zainteresirani trk) najbolje je da počnete s njima. Vrijedi pogledati i How to build the Web i Doing Local Right (za one koji rade lokalne web siteove).

Jeremy Zawodny je zablogirao, ali samo da prizna kako i nema što za reći.

O tome, kako obični zaposlenici nemaju pojma što rade i planiraju najviše instance, svjedoči i priča jednog bivšeg Yahoo! developera koji je odlučio prespavati na radnom mjestu da bi ga ujutro probudio Ballmerov glas...Komentari

2. veljače 2008. 20:51

Ima jedna, meni osobno vrlo bitna grupa, koja će izgubiti ovom akvizicijom, a to su Internet startupi. Kako piše :

S druge strane, predviđa da će sad oktivniji akvireri postati medijske kuće, kao što je News Corp kupio MySpace -- ili, u našim okvirima, kako je Nova TV kupila Blog.hr.

5. veljače 2008. 00:53

////Nepovezano//////// ...I tako zguglam ja Rainer Maria Rilke, Krugove........i di me baci? Na WolfwoodsCrowd - Lude ideje. Da bi r'ec rekel... [Ghost form the past ;) ]