NOSCO

.hr webphp

Jedna od novih stranica na domaćem webu je Rekao Sam Ti. Izvedba je prosječna, ideja je dobra, a čini mi se da nije iskorišten puni potencijal. Ali to nije tema ovog posta. Predviđanje na vrhu stranice kaže: Pojaviti će se barem 10 programera sa Nosco certifikatom. Nosco? Nisam još čuo za taj certifikat, mislio sam da je to neki od stranih, specijaliziranih certifikata. Nije. Vijest o njemu donosi i php.hr: PHP certificiranje u Hrvatskoj.

Iza Nosco certifikata stoji konzultantska kuća HLADNIK. Područja koja se mogu certificirati su PHP, JavaScript, AJAX?! Pokretanje vlastitog certifikata nije jednostavan posao, ako se netko upušta u taj posao ipak bih očekivao nekoga s malo većim ugledom. S onako neuglednim stranicama cijela stvar djeluje kao da se mali Ivica igra certifikata.

Ukoliko neki PHP majstor želi certificirati svoje znanje ima za to službeni ZEND PHP certifikat kojeg može položiti u desetak Pearson VUE ispitivačkih centara širom Hrvatske. Puno logičniji korak kojeg je spomenuta konzultantska kuća mogla učiniti je da organizira tečajeve, pripremu za Zend certifikate, a ako bi se dokazala u tome onda bi mogla postati i Zend PHP Training Partner. Ali održavanje tečajeva sa svime što to uključuje je puno teže nego napraviti nekoliko testova. Nosco je krenuo lakšim putem.

Trenutno ne vidim razlog zbog kojeg bi neki PHP programer išao položiti Nosco certifikat koji trenutno ni u Hrvatskoj nema nikakvu vrijednost. Bolje je da položi Zend certifikat koji je priznat širom svijeta i kojeg može pokazati stranom poslodavcu ili partneru. Zanimljivo je da, prema web stranici Zend certifikata, postoji samo jedan certificirani PHP majstor u Hrvatskoj. Čestitke Gordanu. :-)



Komentari

4. rujna 2007. 16:28

Pozdrav!

Dobro si uočio stvari oko Nosco-a, no iza cijelog projekta će stajati certifikacijski odbor sa vrlo uglednim PHP programerima. No, da ne duljim previše o detaljima dok se sve još priprema. Nosco je inicijalno zamišljen kao PHP certifikat, no to nije jedini certifikat koji se namjerava izdavati tj. područja certificiranja bi trebala izlaziti iz domene informatike. No, to su srednjoročni planovi, a Nosco ide - korak po korak.

4. rujna 2007. 21:56

Hrvoje, a kad ti spavaš? ;)