Simulacija leta u Google Earthu

aplikacijegoogle

Google Earth ima još jedno zgodno iznenađenje u sebi: simulator leta. Dovoljno je da nakon pokretanja programa stisnete tipke Ctrl+Alt+A (Linux, Windows), nakon toga vam se nudi odabir (F16 i Cirrus SR22) i lokacije s koje možete poletjeti. Iskoristio sam ovu priliku da konačno isprobam neku jeftinjaru od joysticka (SmartBox) koju sam nedavno kupio. Do sada nisam još koristio joystick pod Linuxom i mislio sam da će biti problema, ali ovaj je proradio odmah nakon uključenja u USB port i nije trebalo ništa podešavati. Prvi put u životu iskusio sam pravo značenje izraza plug&play na računalu. :-)

Letjelice su jednostavne za upravljanje (ako imate iskustva s računalnim letjelicama), a sama simulacija je još jednostavnija, jedva da se i može nazvati simulacijom. Jedini plus joj je što možete letjeti po cijeloj Zemlji (tj. po onim djelovima koje pokriva Google Maps). Neki tereni imaju dobar 3D oblik i dodatne građevine, dok su neki skoro potpuno pusti. Ja sam poletio iz Beča i za nekoliko minuta sam doletio do Zagrebačke gore. F16 mi je za razgledanje bio prebrz pa sam izašao iz simulacije, ponovno je pokrenuo i odabrao SR22. Napravio sam nekoliko krugova oko Velike Gorice. Sjene koje su bacale zgrade na dan kad je Gorica snimana sada iz ove perspektive drugačije izgledaju i daju prividni 3D ugođaj (slika dolje). Uputio sam se prema svojim Goricama, ali sam na mostu u Kušancu skrenuo desno i učinio ono za što u nijednoj simulaciji dosad nisam imao priliku. Let iznad kanala Sava-Odra-Sava sve do njegovog početka. Pa zaokret prema Zagrebu koji je poprilično plošan i kao takav ne previše zanimljiv. Preko Trga do spljoštenog tornja na Sljemenu.

Kako se cijelo vrijeme učitava slika terena preko kojega letite neophodno je da imate dobru broadband vezu, ali ni u tom slučaju vam nije osigurano pravodobno osvježavanje terena preko kojega letite, naročito ukoliko ste odabrali F16. Ali ako letite brzo onda ionako nećete ništa vidjeti. Prednost ove simulacije je iznimno detaljan scenery koji točno odgovara pravom stanju na terenu u trenu kad je izvršeno snimanje. Nedostatak za domaće letače je što Hrvatska nije baš svuda snimljena u velikoj rezoluciji. Ali iznad onih dijelova koji jesu možete steći vrlo dobar dojam kako to stvarno izgleda iz zraka. Ukoliko vam se scenery nije učitao, pa vam je krajlik mutan i neprepoznatljiv, pritisnite pauzu (razmaknica) i pričekajte koji trenutak da se učita.

Najlakši način da dođete na bilo koju lokaciju je da izađete iz simulacije, u klasičnog Google Earthu odaberete lokaciju i onda ponovno aktivirate simulaciju na tom mjestu (Current View). Provjerio sam jednu lokaciju za koju znam da ima 3D objekata (New York), ali kombinacija 3D objekata i slika terena ne izgleda baš najbolje.

Zanemarite gradove, najbolje je letjeti iznad divljih, brodovitih krajeva koji su snimljeni u većoj rezoluciji.

Sve u svemu, simulator u Google Earthu je poprilično zabavna igračka. Dolje je slika Velike Gorice iz virtualnog zraka, a na flickr sam stavio još nekoliko fotki napravljenih tijekom današnjeg leta.

Velika Gorica



Komentari

1. rujna 2007. 17:11

mrak... idem se voziti iznad autoputa ;-)

Gledajući kak su počeli graditi Billu, razmišljam si da bi Google Earth trebao imati mogućnost pregledavanja povijesti nekog terena, pa još da se različita vremena mogu staviti u layere i uspoređivati. Čisto da se prisjetimo gdje su nekad bile neke ulice kojih danas više nema, gdje su bili parkovi koji su se pretvorili u beton ili gdje su bile obale jezera.

1. rujna 2007. 21:53

zakon, baš sam išao probati :)

4. rujna 2007. 20:54

Uvijek aktualan BOL kasni tri dana :) http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=81610

27. kolovoza 2009. 06:13

ej jel zna netko kako (naprimjer ako krećem iz beča za zagreb) naći navigaciju za put tj kako da se orjentiram...?