Darkstar i Multiverse

poslužiteljiprogramiranjetehnologije

Izvorni kod projekta Darkstar je objavljen i dostupan za download. Što je to Darkstar? Odgovor izvlačim iz FAQa: Project Darkstar is the game industry’s first open source, enterprise grade, highly scalable, online game server. Danas je razvoj igara toliko složen da mali timovi nemaju skoro nikakvu šansu, ne mogu kvalitetno i u razumnom roku odraditi sve što je potrebno. Oni koji bi željeli razviti online igru s ovim projektom imaju malo veće šanse.

Darkstar pokriva serversku komponentu, za ostale dijelove developeri se moraju sami potruditi. Ili ipak ne...?

Multiverse developerima pruža puno više. Ta platforma nudi rješenje za klijentski i serverski dio, omogućava serverske pluginove, nudi različite alate i čitavu infrastrukturu (administracija korisnika, naplata). Serverska platforma se bazira na Javi, klijenti su za sada ograničeni na Windowse (Mac i Linux su u planu), a izgleda da koriste Ogre 3D, jednu od najboljih 3D open source biblioteka.

Projekt u kojem se upotrebljava Darkstar je također iz Sunove garaže: lg3d-wonderland. Multiverse ima puno više za pokazati, osim dva demo svijeta tu je cijeli niz najava za nove igre.

Maloj skupini kreativaca Multiverse bi mogao pomoći da vrlo brzo uobliči svoje zamisli u nešto što mogu pokazati drugima. Ali bez obzira što Multiverse rješava dio problema, za napraviti opet ostaje onaj najteži, kreativni dio posla.



Komentari

3. rujna 2007. 20:31

ovo je post za "Linux i igranje" ;)

17. lipnja 2008. 22:26

dobro vece, ja sam darksar