Web statistika

tehnologijeweb

Kad je riječ o web statistici onda vidim da u zadnje vrijeme Google Analytics uživa status koji je inače svojstven programima poput Corela ili Photoshopa. Svi ih koriste i dođu kao nekakav default mase. Kod mene je taj Google Analytics dobio dva žuta kartona što je vodilo crvenom. ;-)

Prvi put mi se zamjerio kada je njegov JavaScript usporavao i blokirao učitavanje stranice. U redu, svako ima pravo na svoj loš dan. Dao sam mu drugu šansu, unaprijed se veseleći statistici (ja sam inače i statistički džanki, volim iz mase podatka izvoditi neke brojeve, grafove, prikaze, vizualizacije). Štanga. Ništa nisam vidio jer je njemu trebalo neko vrijeme da prikupi podatke. Ajde dobro. Ali to je trajalo duže nego moje strpljenje, a svakako dosta duže od 24 sata koliko sada pišu da treba čekati do podaka nakon što se instalira tracking code.

Odustao sam od njega jer sam imao web logove i njihove analizatore, na jednoj stranici sam imao svoju brzu i prljavu skriptu, na drugoj SlimStat... Nedostatak SlimStata i moje skripte je brzo punjenje baze s podacima pa sam isključio SlimStat, a moja skripta je otišla u mirovinu jer je njezina stranica in construction.

Na ovom blogu postavio sam MyBlogLog tracker. Ima neke zgodne osobine koje sam odlučio ne koristiti. Inače kad biram neku aplikaciju ili alat onda se vrlo često pouzdam u prvi dojam. I uglavnom me ne vara. Ekipa MyBlogLog-a mi je od početka djelovala nekako šampionski što je kasnije i dokazala nekim početničkim sigurnosnim propustima. Ali eto, kupio ih Yahoo.

I onda jučer naletim na site koji se diči podnaslovom web analytics 2.0. To bi inače bio razlog da na kliknem na njihov link, ali intuicija me nagnala da to ipak učinim. Clicky (ako vam vjera ne dozvoljava da škljocate po affiliate linkovima onda kliknite ovdje) sam odabrao nakon brzog uvida u usporednu tablicu s ostalim statistikama. Clicky ekipa sama kaže da to nije statistika za jako posjećene siteove već za one koji imaju mali i srednji broj posjetitelja i kojima je važan svaki posjetitelj. Omogućava skoro trenutan uvid u statistiku, ima zanimljive prikaze i usporedbe. Kao korisnik izrabljivač, koji ništa ne plaća, možete pratiti 3 sitea, ali ni ostala dva plaćenička plana nisu previše skupa. Kao i svaki pravi moderni site i oni imaju svoj api, a do 12. kolovoza traje nagradnjača u izradi widgeta.

Mislio sam odmah uzeti jeftiniji plan, ali upgrade plana je moguć tek nakon 14 dana korištenja servisa. Budem pričekao, možda me u međuvremenu razočara. :-)



Komentari

1. kolovoza 2007. 08:25

Hvala!

2. kolovoza 2007. 14:20

Ukratko, vrati analytics... JS hostaj kod sebe i updateaj dnevno nekim batchom. Analytics je stvarno odlican. Fali mu samo (realtime) pracenje pojedinih korisnika, gdje su i kako klikali.

Prije navale svih ovih servisa, meni je bio jako dobar, ali je odavno abandonan... jako zgodno, pregledno, tocno one informacije koje mi trebaju. Najjace mi je sto mozes pratiti (live) user-trail-path-bredcrumbs (izaberi rijec koja ti vise pashe), analizirati sto i kako ljudi klikaju i tako to... ;-)

2. kolovoza 2007. 15:12

Jesi li ti, Cacane, uopće probao Clicky? Ima sve o čemu pričaš, i sve to u (i meni) puno jasnijem sučelju. Kroz Google, osobito u ovoj novoj-i-poboljšanoj verziji, svaki put sam morao mozgati preko koje kategorije da dođem do neke funkcije.

2. kolovoza 2007. 19:46

Prije nego sam procitao ovaj tvoj comment - nisam, jer sam zadovoljan s ovim sto imam, sorry. Nakon commenta sam pogledao. Hmmm... site je dobro napravljen, sama tracking soft je odlicno napravljen, ima super-nifty features.

Ali... kosta i za ono sto bih mjerio, imam 50K+ visita dnevno. Drugi, malo manji problem su nedefinirani pojmovi koji se prikazuju. Npr. na dashboardu postoji postotna promjena, ali ne pokazuje o cemu se radi i u odnosu na sto?! Dnevno?! Jucer? Prosjek?! Nekom tko je to projektirao, kodirao ili koristi - to je vjerojatno jasno k'o dan, ali nekom tko dodje samo istestirati/pogledati... hmmm...

Sto se tice google-a, hm, kad se jednom naviknes - lako je. ;-)