Svaštarije

linkoviprogramiranjeweb

Pridošlica u niz skriptnih jezika je MiniD. Slutite već da ima veze s programskim jezikom D, na kojem je i baziran, a kao osnova spominju se još i Lua i Squirrel. U potpunosti se bazira na alternativnoj Tango knjižnici.

Novi YUI 2.3.0 najvjerojatnije će developerima biti najzanimljiviji zbog bete RTF web editora. Taj YUI je zanimljiv, ali meni ti njihovi primjeri nekako presporo rade.

Kad mo već kod Ajaxa onda da spomenem jednu temu koja je dosta aktualna u tim web aplikacijama: Keybindings in Web Browsers.

Nedostatak inspiracije vrlo je nezgodan za one koji se bave kreativnim radom. Freelance Switch (blog koji uglavnom govori o velebnosti i uživanju koja su dostupna samo freelancerima :-) ) donosi post 60 More Places to Get Design Inspiration - Online and Off koji se nadovezuje na 34 Places to Get Design Inspiration - Online and Off. Pa ako ste je izgubili možda je uspijete pronaći.

Otvoren je novi forum, a spominjem ga zbog toga jer je predviđeno da se bavi hostanjem i svime što je vezano uz to. Zove se Webhost Forum, ali čini mi se da postoji realna opasnost da se pretvoriti u bojište za samopromociju članova. Onaj Webote, kojeg sam spominjao prije x tjedana, sad je na aparatima, unatoč tome što je započeo tekmu s jakim domaćim snagama.

Navedeni forum u jednoj anketi pita koji se alati koriste za nadgledanje poslužitelja. Tu se dobro uklapa jedan članak s Ubuntu Geek stranica: Monitoring Ubuntu Services Using Monit. Ja koristim munin. Ima lijepe grafove. :-)

Kad smo već kod ljepote...atlas-oblaka.net ima prekrasnu galeriju s oblacima. Šteta što su se ne mogu skinuti veće slike jer ima fantastičnih slika koje bi se mogle poslužiti kao relaksirajuće pozadine na zaslonima.

Za nostalgičare, arheologe i one koji su trebali na popravni iz Povijesti informatike: A history of the Amiga.