Boje weba

web dizajn

Slaganjem izgleda (neki to zovu web dizajn) nekih stranica bavim se relativno rijetko i najradije bi da to radi netko drugi. Gotovo uvijek krećem od potpune nule i štrikam izgled koristeći html i css. Nikada mi početni korak nije bilo dizajniranje izgleda u nekom programu za obradu slika. Za filigransko dotjerivanje detalja nikada nisam imao ni strpljenja ni vremena. Eksperimentiranje s css-om mi je daleko brže. Odahnuo sam kad su se konačno mogle prestati koristiti tablice za layout.

Kod izrade obično imam neku sliku u glavi kako bi stranica trebala izgledati, ali konačni proizvod se obično razlikuje od početne ideje. Zapravo na kraju uvijek dobijem nešto što je dosta različito od onog što sam imao na početku.

Prva, ili gotovo prva, stvar od koje krećem je boja. Odaberem boju. Kad imam logo ili nešto slično onda u pravilu boja mora biti iz njegovog jelovnika. Slijedeći korak je odabir boja koje se slažu s njom. Prije sam se tu oslanjao na svoje oko, a onda sam odabrao lakši put i koristim razne alate.

Jedan od najčešćih alata koje sam koristio je Color Scheme Generator. Odaberete boju ili unesete njezinu RGB vrijednost i malo se poigrate s postavkama. Rezultati su uglavnom pristojni. Ali ovaj vikend sam odlučio završiti jednu stranicu i nikako mi se nisu dopadale boje koje mi je taj generator nudio.

Na stranici Complete Color Matching Guide, između svakojakih korisnih informacija o bojama, nalazi se i popis top 20 online alata za boje. Vođen intuicijom napiknuo sam nekoliko njih. Zgodan je Color Wizard, ali ni njegovim odabirom nisam bio zadovoljan. Na kraju sam se odlučio za boje koje mi je ponudio Color Schemer Online. Po izgledu je skoro najskromniji od svih alata, ali u mojem slučaju je pogodio boje koje mi se dopadaju. Zanimljiv je i kuler od Adobea koji je igru boja riješio na socijalan način. Zanimljivo je što u polje za pretraživanje možete ubaciti vrijednost svoje boje i vidjeti da li je netko složio neku kombinaciju s njom.

Potreba za odabirom boja prisutna je još od pećinskih strip crtača. Zapravo oni i nisu mogli previše birati već su se morali snaći s onim što imaju. Kasnije su stari majstori razradili tu meštriju s bojama pa su znali zamiješati točno ono što im je bilo potrebno. Zbilja, zar ne bi mogli posuditi te kombinacije s bojama od njih? Ne, nisam se toga sam sjetio, naletio sam na stranicu Color Inspiration from the Masters of Painting. Najviše mi se dopada kombinacija starog Vincenta. To me ne čudi, volim njegovo slikarstvo još od vremena kad sam prvi put vidio reprodukciju njegove slike na zidu učionice u osnovnjaku. Bolje je inspiraciju za stranicu potražiti u offline svijetu, veća je šansa da će konačni rezultat izgledati orginalno.