Web.Start, dan drugi

događajiweb

Zakasnio na Alexa, shame on me, ne nisam se opio prethodne noći kao neki drugi, već sam nonšalantno ispijao kavu na ulici uvjeren da predavanje počinje u 9:30. Ali iako sam prepustio početne minute ipak mislim da sam uspio snimiti najvažnije i to će vrlo uskoro biti negdje online pa neću ništa prepričavati. Njegov blog je vrlo zanimljiv, ali Alex je uživo posebna pojava i to treba vidjeti. Kratak sažetak predavanja objavio je i na svojem blogu.

Futuria je također bio dobar, pokazao je da odlično vlada svojim područjem i ako je netko u njegovom području, kod nas, full in, onda je to on.

Iako se Olena u početku ispričala da tema njezinog predavanja možda neće biti zanimljiva, pokazalo se da nije u pravu i da su pravni aspekti e-poslovanja ljudima itekako zanimljivi. Berislav je najavio mogućnost organiziranja posebnog seminara na tu temu.

Predstavljanje startupa je započelo s predstavljanjem Kamo danas? servisa. Takav servis ima veliki potencijal, potreban je, ali problem je u kreiranju sadržaja. Zajednica, na koju oni računaju, je kaotična gomila i može biti vrlo gadno ukoliko se izmakne kontroli (vidjeti slučaj Digg od prošlog tjedna).

Drugi je bio Deskload, još jedan od bookmark organizatora, ali s malo drugačijim pristupom. O čemu se radi možete pogledati i sami. U planu je da Deskload postane i više toga, autorova todo lista je dosta velika, a planira i Deskload aplikacije.

Rajko Probić je govorio o ICT klaster inicijativama koje podržava USAID. Vrlo zanimljivo predavanje koje je teško sažeti u par riječi. Rajko je točno dijagnosticirao bolesti domaćeg ICT-a i ponudio neka rješenja. Činjenica je da je Hrvatska slabo prepoznatljiva kao ICT lokacija, nedostatak ljudi sadašnji način obrazovanja ne može riješiti, a zbog preskupe radne snage možemo zaboraviti na outsourcing pa je nužno primjeniti onu da, ako ne možete jeftinije onda morate ponuditi nešto bolje. Vlada nije stavila ICT na listu prioriteta, jedan od grafova je pokazao pad tog sektora 2003. i 2004. godine, za edukaciju se izdvaja malih 4.5% GDP-a, ali najveći je problem što je struktura trošenja jako loša, ne troši se u dijelovima gdje se stvaraju nove vrijednosti. Predstavljen je prvi u nizu domaćih ICT klastera (GRIT) koji koristi i iskustva klastera koji nije uspio (BEAM). Jedan od zaključaka je da se udruživanjem postiže konkurentnost.

Predavanje Janka Mršića-Flőgela nisam baš pratio već sam operaciju pamćenja prepustio video kameri.

Bilježim i kraći razgovor na hodniku koji je pokazao da postoji potreba za posebnom uslugom na području gdje su domaći web hosteri totalno zakazali.

Trenutno slušam Enterprise 2.0 predavanje koje drži Stanislav Prusac. Neću ništa prepričavati, preporučam da pogledate to predavanje kad bude dostupna video snimka. Ako nemate pojma tko je Stanislav posjetite stranicu njegove firme: Polar.

I to je to za prvi dio dana. Hm..a gdje je jučerašnji dan? Osvrt na njega slijedi večeras ili sutra. Tko kaže da moram ići po redu?

Svi vi koji, nekim slučajem, nemate pojma o čemu pričam, posjetite Web.Start.