It’s a FUD game

microsoftopen source

Svi ste čuli za stvar Juice Newton koja je poznatija u izvedbi Bonnie Tyler...It's a Heartache

Na tu melodiju si možete zapjevati moj komentar na buzz kojeg je izazvao članak Microsoft takes on the free world.


It's a FUD game,
Nothin' but a FUD game:
Standing in the cold rain,
Feeling like a clown.

Kao što kažu u Wikipediji, FUD je marketinška strategija i to je ono što Microsoft radi. Ta strategija je počela davati rezultate, među prvima je pokleknuo Novell, skompali su se sa Samsungom...ali izgleda da nisu zadovoljni rezultatima, Dell im je pokvario veselje i novo razmahivanje patentima je zacijelo potaknuto i tom objavom. To je čisto zastrašivanje i Microsoft nema namjeru nikoga tužiti. Šteta bi mogla biti veća od koristi. Koga bi Microsoft mogao tužiti? Među potencijalnim tuženicima nalazi se dosta njihovih partnera. Zar bi tužili nekoga tko im donosi novac? Mnoštvo firmi koristi i Windowse i Linux iskorištavajući ono najbolje iz oba svijeta. Sam Microsoft ima partnerske ugovore s open source tvrtkama. Ili se možda igra dobrog i lošeg policajca?

Tim Bray ima 4 riječi za Microsoft. Litigate or shut up. Zašto Microsoft ne objavi koji su to patenti? Najvjerojatnije jer bi se tu moglo pronaći dosta stvari koje zapravo nisu njihove, a tamo gdje je stvarno riječ o pravom patentu open source developeri bi mogli popraviti stvar i izbiti im oružje iz ruku.

Konačni patent nad patentima (One Patent To Rule Them All) u ovom digitalnom svijetu bio bi vlasništvo nad binarnim brojevnim sustavom. Iako je povijest binarnog sustava seže u daleku povijest, vlasništvo nad patentom moglo bi se dodijeliti onome tko ga je prvi dokumentirao. To je bio Gottfried Leibniz koji je to uradio 1705. u svojem djelu Explication de l'Arithmétique Binaire. Ako ikada na pozornici ugledate najbogatijeg klauna na svijetu kako skakuće s Leibniz frizurom, vrijeme je za zabrinutost. Ili za buđenje...što vam je draže. ;-)



Komentari

15. svibnja 2007. 21:03

Ovoliku kolicinu slijepe mrznje prema Microsoftu, kao i ovoliku kolicinu slijepe iracionalnosti zaista se tesko naci na drugim mjestima... :)

Ali nema veze, samo vi pljujte i dalje po Microsoftu, skupa s vukom, ali Microsoft ce i dalje biti prvi, najbolji i najjaci. A vama ce razlozi zobg kojih je to tako zauvijek ostati nedokucivi! Sada naravno svi pljujete po Silverlightu ili po bilo cemu drugome sto dolazi od Microsofta, ali ko se zadnji smije najsladje se smije - na kraju cu se najsladje smijati ja jer cete svi vi na kraju morati raditi s microsoftovim tehnologijama i/ili koristiti njihove proizvode, ma koliko se okolo hvalili da "niste bootali windowse vec 13 godina"... Tu pricu mozete prodavati svojim "kumpanjima" na opskurnim slash-dotovima, ali duboko u dusi i sami znate: bez Microsofta je zivot nezamisliv! I sreca da je tako! :)

P.S. Vuk se, tipicno u njegovom stilu, opet posluzio oprobanom taktikom nasilnog izbacivanja mene sa svog bloga (vjerojatno tehnikom usporedbe user-agent stringa!) i time jos jednom pokazao svu "otvorenost" open-source zajednice prema onima koji razmisljaju drugacije od njih! Kako slobodno! Kako otvoreno! Milina jedna! Jadan si vuce, jadaaan! :)

15. svibnja 2007. 21:06

Ne znam tko je jadan dragi moj Microsoft djelatniče. Trebalo ti je cigla dva dana da skužiš u čemu je stvar. Upravo tvoj FUD svih ovih godina po blogovima i forumima i činjenica da te Microsoft plaća svjedoči dovoljno o tebi. Jasno je da je tebi MS nezamjenljiv, možeš slobodno ostavljati i komentare s radnog mjesta, ne moraš se vucarati po svijetu preko raznih servera, koristiti anonimne proksije, ili resurse firme (UPS!, to je bio taj za.eb)...

15. svibnja 2007. 21:50

Bezveze! :) Gle, ja mogu otici odavde ako me lijepo zamolis, ali mislila sam da ti i ostali volite moje komentare... Jer, kako inace objasniti cinjenicu da je link na moj blog bio evojevremeno najpopularnija stvar na skrati.net-u??? :P

16. svibnja 2007. 07:51

Pa možda si kome trebala za doktorsku disertaciju iz psihologije. E slušaj ovo: *ebi se i ti i microšrot i njegovi patenti!!!

16. svibnja 2007. 07:52

vec su majstori brzim pregledom zakljucili da microsoft vista krsi najmanje 50 ibm patenata

16. svibnja 2007. 08:35

cini mi se da je ovo najbolji tekst na zadanu temu: http://www.roughlydrafted.com/RD/RDM.Tech.Q2.07/878F362F-2BF5-4C86-84E7-9C976F7BDDD4.html

16. svibnja 2007. 08:52

Oj, ej, Vuče, pa zašto tjeraš math_baby s bloga? Ako ništa drugo uvijek se možemo lijepo nasmijati na njene komentare.

16. svibnja 2007. 10:40

Je..., a ja ću patentirati slash /

16. svibnja 2007. 20:53

math_baby, daj dođi sutra na Web.Start, biti će Silverlight!

17. svibnja 2007. 16:26

jos jedan post o tome kako je M crko http://kotnik.gnulinuxcentar.org/2007/05/17/majkrosoft-je-mrtav/

17. svibnja 2007. 16:59

Misko, pa ovo je samo prijevod one gluposti koju je vuk vec bio postao! Berislave, nazalost javio si mi ovo prekasno... :(. Ali, s druge strane, nikad nije prekasno prigrliti superiornu tehnologiju poput Silverlighta, zar ne? ;)

18. svibnja 2007. 05:56

@Berislav: ako nije bila ona, bio je njezin duh. ;-)

@math_baby: ajde budi dobra pa daj link stranice gdje sam ja postao link na navedeni članak.

18. svibnja 2007. 15:47

Moj prijatelj Luka je bas sladak, zar ne? ;) @vuk: ispricavam se, mora da sam na ovaj link naletjela klikcuci po okolnim linkovima od onih koje si ti bio dao... sorry nije bilo zle namjere :)