Web.Start, dan drugi, drugi dio

događajiposlovanjeweb

Drugi dio započeo je predstavljanjem startupa. Predstavili su se InterModus, Naslovnica, Ptičica, Aboogy i Limundo. Doista različiti projekti, od one man band ostvarenja do kompleksnijih rješenja koje objedinjuju više različitih tehnolgija. Kasnije su se predstavili Tag-a-feed i Stashsh.

Predavanja u drugom dijelu dana držali su oni koji imaju novca i ne znaju ili znaju kamo bi s njim. Dalibor Marjanović je predstavio Bicro i njegove programe, a Jonathan Cooper je pričao o tome kako postići to da vas netko financira, kako se predstaviti i koji su njegovi kriteriji prilikom odabira projekata. Vrlo korisno predavanje, a njegovih 12 točaka ću vam uskoro ukratko prepričati (nakon što prebacim video na računalo). Panel diskusija o mogućnostima financiranja web startupa bila je informativna i zanimljiva, ali zaključak je većine kolega informatičara da oni nisu u kategoriji koja je zanimljiva venture kapitalistima. Moj je osobni dojam da bi Bicro mogao biti najbliži malim IT startupima i da bi se od njega mogla najprije i najlakše dobiti sredstva. A i uvjeti su daleko najbolji. Nadam se da se taj dojam, kojeg je ostavio Dalibor Marjanović, ne bi rasplinuo kao mjehur od sapunice u prvom srazu s šiljcima državne administracije.

Osim što su IT startupi premali, jedan od problema je i u tome što financijeri uglavnom nemaju ljude koji bi stručno i precizno recenzirali IT projekt i dali odgovarajuću ocjenu. Mada ni stručna i povoljna recenzija nije garancija za uspjeh nekog projekta jer je povijest mnogo puta pokazala kako ne pobjeđuju uvijek najbolji.

Čini mi se da pojedini kolege informatičari imaju još jedan problem: skromnost. Neke cifre koje su se spominjale za pokretanje projekta su jednostavno premale, kad se izračuna kolika je brutto cijena developera kroz godinu dana, dolazi se do puno realnijih brojki.

Sudionici u panel diskusiji spominjali su fakultete kao mjesta koja su im zanimljiva i studente kao potencijal za nove startupove, ali da su malo proučili životopise onih koji su se predstavljali vidjeli bi da se domaći startupovi događaju negdje drugdje i da je uglavnom riječ o iskusnijim developerima. Poduzetnički potencijal naših studenata još uvijek se premalo potiče i nema klime koja bi ih poticala na to da još u tijeku studija započnu aktivni ulazak u svijet poslovanja i proizvodnje.



Komentari

20. svibnja 2007. 12:14

Vuk kaze: "Čini mi se da pojedini kolege informatičari imaju još jedan problem: skromnost. Neke cifre koje su se spominjale za pokretanje projekta su jednostavno premale, kad se izračuna kolika je brutto cijena developera kroz godinu dana, dolazi se do puno realnijih brojki."

Sto reci na ovu primjedbu osim mozda to da si i ti, vuce, kao jedan od najglasnijih promicatelja FLOSS-kule u Hrvata, posredno odgovoran za tu skromnost nasih informaticara! Jer kako bi, zaboga, cijene razvoja bilo kakvog softvera kod nas mogle biti ikakve osim skromne, kad narucitelji znaju da postoji open-source, od kojega se ionako vise-manje sve moze dobiti besplatno.

Evo, bas sam prije par dana bila kod svog ginekologa, i on mi je za jedan 10-minutni rutinski pregled naplatio 600 kuna. I to je svima normalno! Ali, kada informaticari zele naplatiti 600 kuna za 10 minuta svoga rada, ili kad nedaj boze zele naplatiti svoj software i zastititi njegov source kod od kradje, ona to nitko ne razumije! Cak i sami informaticari cesto negoduju ne uvidjajuci da tako zapravo pile granu na kojoj sjede!

Ja bih bas voljela znati kako bi se proveo hipotetski "open-source ginekolog" koji bi poceo ordinirati uz simbolicku naknadu! Ostali njegovi kolege ginekolozi bi ga razapeli i na sve moguce nacine ga pokusali maknuti s "ginekoloskog trzista". Zasto, zaboga, isto ne bi vrijedilo i u svjetu softvera? Zasto, zasto zasto??? Ajde mi, please, odgovorite na to!

20. svibnja 2007. 12:44

Opet ti, ne želim uopće razgovarti s tobom jer ne vjerujem da nisi shvatila poantu priče o slobodnom govoru i besplatnom pivu. Ja nikada nisam zagovarao to da developer radi besplatno, open-source nije besplatni rad, open-source je otvoreni kod. GPL nigdje ne kaže da se open source aplikacije ne smiju naplatiti, štoviše u njoj stoji: You may charge a fee for the physical act of transferring a copy, and you may at your option offer warranty protection in exchange for a fee. Znam ja da ti to znaš (bio bih jako razočaran u tvoje intelektualne sposobnosti da to nije tako), ali ti namjerno širiš suprotne dezinformacije i potičeš pogrešna uvjerenja da sve što je open-source mora biti besplatno jer je to valjda jedan od naputaka kojeg dobije svaki novi zaposlenik u toj tvojoj firmi.

I ako hoćeš razgovarati onda budi , a nemoj u svemu tražiti poticaj za napad na open source. Dobar dio predstavljenih projekata na Web.Start-u su napravljeni uz pomoć ASP.NET tehnologije, ali za ovu priču je to potpuno nevažno. Postoje samo dobri i loši projekti, bez obzira u čemu su napisani. To što ti u priču o Web.Startu uplićeš svoj vjerski rat pokazuje samo tvoju zatucanost i ograničenost.

Najtoplije ti želim da se sutra probudiš u svijetu u kojem neće biti nijedne linije open source koda. I ti znaš da to neće biti nikakav savršen svijet već najgora noćna mora u kojoj računala više neće raditi sve ono što rade danas...

20. svibnja 2007. 12:49

Informatičari ne rade za džabe, debili rade za džabe, i kriva ti je usporedba totalno. "Open source ginekolog" bi koristio besplatna znanja i iskustva drugih ginekologa, te bi dijelio svoja znanja s drugim ginekolozima. Opet bi naplatio svoju uslugu jednako. U jebote, vidi ovo, pa oni stvarno izmjenjuju znanja i iskustva, za džabe!?

Pokazala si već nekoliko puta da ne poznaješ ni elementarne osnove open source software-a, stoga nemoj više spamat čovjeku blog.

20. svibnja 2007. 15:11

Kliknem da ću krenuti komentirati pa vidim da je tomo već dobro odgovorio.

Samo bih dodao da samo postojanje open source koda nikako ne ruši cijenu rada developera. Uopće ne postoji veza između te dvije stvari.

20. svibnja 2007. 17:50

Vuk kaze: " GPL nigdje ne kaže da se open source aplikacije ne smiju naplatiti, štoviše u njoj stoji: You may charge a fee for the physical act of transferring a copy, and you may at your option offer warranty protection in exchange for a fee."

Da, ali u GPL-u, takodjer stoji i ovo: "You may copy and distribute verbatim copies of the Program's source code as you receive it, in any medium, provided that you conspicuously and appropriately publish on each copy an appropriate copyright notice and disclaimer of warranty"

Prema tome: na kraju se sve svodi na cijenu od nula kuna: jer, recimo da ti platis nekoj firmi za "act of transferring a copy". I sada, tebi nitko ne brani da napravis milijardu kopija toga sto su ti oni prodali, i distribuiras ih svojim prijateljima, rodbini i cijelom svijetu!

A time se, na kraju, cijena softvera zaista i spusta na nula kuna. A samim time se urusava cijena rada svakog developera na kugli zemaljskoj, valjda vam to ne treba crtati, zaboga! Ali, to je tek jedan problem.

Drugi problem je taj da, prema GP licenci, "you must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from the Program or any part thereof, to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms of this License."

Znaci: ako ja u svom softverskom proizvodu nedaj boze koristim samo djelic nekog GPL-uradka, ja sam prisiljena taj moj proizvod davati drugima "at no charge". Krasno, zaista! :)

20. svibnja 2007. 17:53

@tomo: meni se, naprotiv, cini da ja puno bolje od tebe poznajem "elementarne osnove open source software-a", te zalosne kashe nemorala i neetike! Nije mi samo jasno kako mozete to pushiti, pa gdje vam je pamet???

21. svibnja 2007. 06:41

"Evo, bas sam prije par dana bila kod svog ginekologa, i on mi je za jedan 10-minutni rutinski pregled naplatio 600 kuna."

A u tome grmu lezi zec, tebi OS smeta jer mislis da radi njega se ne mozes prodati za 60kn po minuti, e pa nema ti OS puno veze sa tim...

procitaj malo http://www.halfsigma.com/2007/03/why_a_career_in.html#more