Zabranjena Pollitika

domaćepolitika

Povjerenstvo za zaštitu lika i djela...ne, ne zove se to još tako. HRT i etičko povjerenstvo odbili su emitirati slijedeću reklamu...

Jedan od trojice članova tog povjerenstva je Dragutin Lučić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva sa zamrznutim mandatom, koji je ujedno i savjetnik ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i to za područje medijskih prava i sloboda. Njegovo obrazloženje zabrane HSP-ovog spota smo već imali prilike čitati. Ustanovit' će da sadržaj spota nije usko vezan uz Pollitiku, a spot se mora odnositi na naručitelja, što kod ovog spota nije slučaj. I još će napomenuti kako etičko povjerenstvo za zaštitu samostalno donosi odluku o poćudnosti spotova u vrijeme kampanje. Kako emitiranje nije naručeno od strane onih koji se kandidiraju na izborima zacijelo neće telefonom gnjaviti predsjednika Etičkog povjerenstva DIP-a.

Usput, jeste li čitali IZBORNI ETIČKI KODEKS i obratili pažnju na stilske figure? Meni je zapela za oko nakon snažne, ali poštene izborne utrke. To me podsjeća na jednog stranačkog agitatora koji je rekao da HDZ ne vlada bahato već čvrsto i odgovorno. Naravno, kad onaj, čije se ime ne spominje, lupi šakom o stol svi ima da budu kuš. Čvrsto i odgovorno. Demokracija je za slabiće (izjava jednog drugog agitatora iste stranke).

Ovom zabranom povjerenstvo za zaštitu lika i djela je pokazalo kako su nesposobni za posao koji obavljaju. Mrak je mogao platiti samo jedno emitiranje i unatoč prime time terminu zacijelo bi prošao relativno neprimjetno. Ovom zabranom Mraku su napravili dvostruku uslugu: uštedjeli su mu novac i omogučili su mu da učinak spota bude puno, puno veći... Najvjerojatnije neće utjecati na izborni rezultat, ali će itekako utjecati na sliku medijskih prava i sloboda u Hrvatskoj. Ups, gospodine savjetniče, malo ste zaje.... ovaj slučaj.

Jasno mi je da kao pravi novinar gospodin Lučić prezire blogere i ne shvaća da je možda omogućio iskru koja bi se, zahvaljujući tim istim blogerima (to je lako postići uz par postova na engleskom na pravim mjestima i malo kopanja) mogla pretvoriti u eruptivni požar koji će biti vidljiv i zanimljiv stranim medijima.

Zašto me to povjerenstvo podsjeća na nesposobne pobočnike glavnih zlikovaca iz komičnih filmova i crtića?

Ili tu nepravedno spominjem gospodina Lučića kojeg su ostala dvojica članova povjerenstva nadglasala, a on je zapravo bio za to da se spot emitira?

P.S. Kad sam već kod političkih tema...jeste li primjetili besmislenost izbornih listi u XI. izbornoj jedinici?



Komentari

21. studenoga 2007. 06:54

Ovo je strasno! Nemam rijeci. Bas se pitam bi li ta reklama prosla da ne govori protv Sanadera

21. studenoga 2007. 10:38

Mislim da ni Sanader nema na TV-u spot za dio kampanje koji govori BIRAJ. Već su taj rat prebacili plakate po Hrvatskoj. Zato je SDP napravio dobru stvar s Jadrankom. :)

22. studenoga 2007. 17:50

Svi se nesto sada zgrazaju zbog ove zabrane, a nitko se nije zgrazao onda kad sam ja dobila komentiranja, kada sam bila izbacivana, prognana i istrazivana samo zbog toga jer sam se usudila izraziti neslaganje sa "tapsateljima" i vjecitim microsoft-mrziteljima! Kako jadno! Uvijek sam vam govorila: practice what you preach, ali vuk i razni sinise "drkarici" nikad to nece shvatiti!

22. studenoga 2007. 17:53

Samo jedan ispravak za seosko dijete Sinisu i ostale: prva recenica je trebala glasiti_ Svi se nesto sada zgrazaju zbog ove zabrane, a nitko se nije zgrazao onda kad sam ja dobila komentiranja

22. studenoga 2007. 17:55

Vuk, ne radi ti strong tag: pokusala sam ga ubaciti ali nece... popravi to, "strucnjace"! :)

22. studenoga 2007. 19:10

Ovaj blog je moja privatna svojina, shvati to kao da je to moja kuća. U svoju kuću primam goste dobre volje i dobrih namjera. Ti si poput pijanca koji nepozvan upada u kuću i stalno ponavlja istu priču te vrijeđa i ismijava ostale koji zalaze u nju. Postoji neki prag tolerancije nakon kojeg ću zamoliti pijanca da više ne dolazi. Ako on bude naročito uporan onda ću mu zatvoriti vrata. Ili bi zbog poštivanja slobode tog pijanca trebao dopustiti da mi piša po dnevnom boravku?

Tebe sam zamolio da više ne ostavljaš svoje podcjenivačke komentare po kojima pljuješ sve koji ne misle kao ti. Nije ti zabranjeno komentiranje je ova tri posta ne bi bila moguća. Ako je netko lijepo zamoljen da više ne dolazi, ali on uporno ne poštuje te zamolbe, čija je onda sloboda ugrožena? Ne moraš odgovarati, sa ova tri posta (umjesto jednog) već je ispucan moj prag tolerancije.

Lako se kukavički skrivati iza prividne anonimnosti i kukavički pucati u leđa osobama koji iza svojih riječi stoje imenom i prezimenom. Sloboda je odgovornost, ti ne želiš preuzeti javnu odgovornost za svoje riječi i time se odričeš slobode. Licemjerno je iz anonimnog mraka zazivati slobodu. Kad zaista prihvatiš pravu slobodu odgovornosti, onda ti neću brisati postove. Samo što ti to tvoj bahati kukavičluk neće dopustiti. I zato te zadnji put molim da ne ostavljaš anonimne komentare na ovom blogu.

Ovo nije javna televizija koju financiraju porezni obveznici, niti je od tvoje strane uplaćen iznos za objavljivanje komentara. Usporedba s navedenim slučajem je besmislena.

22. studenoga 2007. 21:02

ma bravo vuce, dobro si joj rekao...

6. ožujka 2009. 12:38

Pa ak je sumjelo kao sto sumi na tom youtube videu pa normalno da je nisu odobrili. Netreba sve gledati politicki. I kakva je to reklama za politika.com kao da zele nesto diktirati?