Mozilla i kalendari

aplikacijeopen sourcetehnologijeweb

Iako sam preko nekoliko puta pokušao koristiti razne kalendare ipak sam odustao od toga tj. ništa ne koristim redovno. Najvažnija karakteristika koju očekujem od aplikacije te vrste je da mi je dostupna s različitih računala i različitih operacijskih sustava (samo u kući imam par računala + dual boot). Taj problem djelomično rješavaju online kalendari, ali imaju i manu, ne rade offline. Potrebe kazuju da mi je potreban klijent, desktop aplikacija, koji ima mogućnost usklađivanja s podacima na serveru.

Na ova razmišljanja me je nagnala objava novih inačica Mozilla kalendarskih alata. Sunbird je samostojeća aplikacija, dok je Lightning dodatak za Thunderbird. Ovaj potonji mi odgovara jer koristim Thunderbird kao glavni mail klijent (nije da sam previše zadovoljan s njime, ali to je nekakvo kompromisno rješenje). Lightning ima posebnu inačicu koja ima integriranu podršku za WCAP. Kako nemam nikakve mogućnosti, a ni namjeru, za korištenje Sunovog Calendar Servera pogledao sam kakve su druge mogućnosti. Taj protokol implementiran u zanimljivom open source projektu Meldware Communications Suiteu. Osim kalendara sadrži i enterprise class email server koji ima više različitih opcija za spremanje maila (DB, file system), podršku za standarne protokole (IMAP, POP3, SMTP), a fokusiraju se na integraciju s Thunderbirdom. Naravno, svi ostali klijenti normalno rade s njim. Zanimljive stvari sakriva i link Other Buni Software. Na TODO listu stavljam isprobavanje Bunija.

Ako vam WCAP server nije dostupna opcija možete isprobati i Provider for Google Calendar koji omogućava Sunbird/Lightning alatima pristup vašem Google Calendaru. Podrška nije kompletna (npr. Google ne podržava taskove, događaji koji se ponavljaju (godišnjice, rođendani, obljetnice) nije moguće prenijeti na Google (bug)), ali možda će vam poslužiti.

P.S. Još jedna novost iz Mozilla laba je preimenovanje WebRunnera u Prism i izdavanje nove inačice (za sada izvršna inačica samo za Windowse, izvorni kod je dostupan).

P.P.S. Ukoliko razvijate nekakvu web kalendarsku aplikaciju ili vam je potrebna ta funkcionalnost, možda ne bi bilo loše da razmislite da koristite WCAP. Nije potrebno da izmišljate toplu vodu, a vaši korisnici već imaju klijente za pristup.



Komentari

27. listopada 2007. 16:26

Moram priznati da za većinu ovih rješenja nisam čuo ali sam s MS Exchange + Outlook + OWA vrlo zadovoljan. Jest, to je više okolina za tim a ne pojedinca ali zbilja izvrsno funkcionira, može sve što mi padne na pamet i vjerojatno još puno više.

27. listopada 2007. 18:34

Moguće rješenje bi bilo uložiti novce u neki malo skuplji mobitel koji ima naprednije kalendarske aplikacije (sony p1i, nokia n95). Prednost ovoga je dostupnost u manje više svakom trenutku, pogotovo što se tiče organizacije raznih sastanaka. Mana je naravno cijena od kojih 3k kn za pretplatu. Mozda se odvažiti i uzeti openMoko pa na njega staviti neku kalendarsku aplikaciju, možda čak i vlastitu ;) .

27. listopada 2007. 22:09

Štef, morat ćemo mi napisat onaj naš... ;)

28. listopada 2007. 08:31

@Ivo: u tvojem slučaju se primjenjuje klasično informatičko pravilo: ako nešto radi kako treba, ne mijenjaj. :-)

@hrvoje: ono što mene zanima je da nisam ovisan o klijentu, tj. da s različitih klijenata mogu pristupati svojim podacima. Pametni telefoni su jedna od opcija, a čekamo još jeftiniji mobilni broadband.

@Berislav: koliko sam vidio skoro svi novi kalendari imaju onu killer opciju.