Socijala, jen, dva, tri…F

.hr webweb

U posljednja dva dana dobio sam hrpu mailova s raznih servisa na kojima sam prijavljivao u posljednjih par godina. Uglavnom se radi o društvenim siteovima. Od toga je preko nekoliko domaćih servisa. Svi se žale da ih već dugo nisam posjetio. Izgleda da ih je brdo love, koju je Microsoft utukao u Facebook, probudilo i sada bi svi širili nekakve mreže. Vidim da je ekipa na Facebooku dosta aktivna, uz sve te silne 3rd party aplikacije lako je pronaći nešto što će proždirati vaše slobodno vrijeme.

Nisam već dugo pohodio Iskricu, ali taj site je imao (pretpostavljam da još uvijek ima) neiskorišteni korisnički potencijal. Broj aktivnih korisnika se zacijelo poprilično razlikuje od broja navedenog na početnoj stranici, ali i bez neaktivnih to je još uvijek impozantan broj. Kad bi se napravio mali zaokret općeg smjera (Iskricu uglavnom doživljavaju kao dating site) i ponudile funkcionalnosti koje ima Facebook (uključujući i mogućnost izrade vlastitih aplikacija) Iskrica bi vrlo brzo pokorila domaći web.

Frka oko Facebooka natjerala je i Tomislava da skine paučinu sa svoje blogerske tipkovnice pa najavljuje zanimljivu seriju tekstova o tome Kako procijeniti vrijednost društvene mreže? Zanimljiva je i ideja o Facebook oglašivačkoj platformi koja bi trebala konkurirati Googleovoj. I dok jedni govore da je Facebook precijenjen drugi su već odavno pričali kako je Facebook novi Microsoft, a sada nam ga nude i kao novi Google. Ja sam prije bio malo skeptičan glede Facebooka, ali sada vidim da Zuckerberg vuče maksimalno učinkovite poteze. Nije se prodao za siću koju su mu prije nudili, a sada je dao siću (1.6%) i dobio novce. Otvaranje F-platforme rezultiralo je velikim odazivom developera. Sa zanimanjem očekujem slijedeći Markov korak.

Vrijeme ću kratiti izradom prve F aplikacije. ;-)