MMORPG: Riverworld

lude ideje

Svi oni koji su pročitali neku od knjiga iz Farmerove Riverworld serije i igraju neki MMORPG složit' će se da je to idealan materijal za složenac iz naslova ovog posta. Ono što me čudi je kako to se već netko nije upustio u tu avanturu. Priča počinje danom kada su svi ljudi, koji su ikada živjeli na Zemlji, uskrsnuli uzduž jedne ogromne riječne doline koja se pruža preko cijelog planeta. Sve se u tom svijetu odvija po strogo kontroliranim uvjetima, a što više doznajete o tom svijetu shvaćate da je Farmer napisao savršen sinopsis za MMORPG. Ono osnovno je da nitko ne umire, što je osnovni must have u svakoj takvoj igri (postoje neki MMORPG-ovi koji simuliraju i smrt, igrač kreće od početka s novim likom, ali to se nije pokazalo kao uspješni model za takvu vrstu igre). Igrači uvijek iskrsnu, slijedeće jutro, na nekom drugom mjestu uz rijeku. Neki su likovi to počeli koristiti kao brz način za putovanje na tom ogromnom svijetu (priča The Suicide Express).

Umjesto klasičnog slaganja lika igrač bi birao iz popisa predefiniranih povijesnih osoba pri čemu bi na jednom serveru samo jedan igrač mogao igrati s određenim likom. Pravilo bi bilo tko prvi njegov lik. Igračima bi bilo omogućeno da i novog lika u igru, neku od mrtvih osoba koje nisu predefinirane. Najuspješniji likovi takve vrste bi se kasnije ubacivali na predefiniranu listu. Cijela priča s pravim likovima bi zacijelo bila predmet mnogobrojnih sporova, a sigurno bi bilo zahtjeva da se neki likovi zabrane. To bi igri podarilo dosta dodatnog publiciteta.

Igra bi trebala odustati od mantri niveliranja i takvog određivanja snage likova. Snaga bi trebala odgovarati povijesnim (ili mitskim) činjenicama, a vještina bi ovisila o vještini igrača. Nema smisla da neki kržljavi slabić na pedesetom nivou čistom snagom nadvlada Herakla koji je na desetom nivou. Napad iz zasjede ili s leđa, korištenje raznih pomoćnih sredstava, to bi već moglo proći.

Odustajanje od standardnih MMORPG principa najvjerojatnije bi značilo i odustajanja od cijele vojske igrača, ali ima nekih koji bi radije igrali nešto pametnije nego MMORPG s konzolaškim štihom...

P.S. Autor ovog posta ima vrlo malu kilometražu u MMORPG-ovima, ali zna ljude koji tamo žive, a samo povremeno navrate u ovaj naš svijet. ;-)



Komentari

27. listopada 2007. 22:05

Vrlo bi se brzo dogodilo da bi se neki likovi (hm, Heraklo je povijesni lik? ;) ) našli na eBayu...

28. listopada 2007. 08:27

Vidiš da sam spomenuo mitske činjenice, da bi sve bilo zanimljivo trebalo bi ubaciti i takve likove.