Kratko i brzo - 1@2007

aplikacijeposlovanjepythonweb

Portable Python

Portable Python je namijenjen za eko sustav USB štapića ili za slučajeve gdje nije moguće ili nemate dovoljno vremena za instalaciju pravog Pythona. Ali osim Pythona 2.5 tu je i dobar editor (SciTE) i još bolje okruženje za razvoj web aplikacija (Django, 0.96 revizija 4293). Oni koji za razvoj koriste Django mogu uz sebe uvijek nositi USB štapić pa će u svakom trenutku, na svakom Windows računalu, moći pokazati svoje prsto-umotvorine. Autor Portable Pythona je Perica Živković, još jedan koji je napustio brdoviti Balkan i otišao u pečalbu.

Tvrtka bez menadžera

Alex opet ima jednu zanimljivu priču: How do you run a business without managers. Zašto mi se čini da takav model kod nas baš i ne bi imao uspjeha?

Linux Kernel in a Nutshell

Knjiga Linux Kernel in a Nutshell objavljena je pod CC Attribution-ShareAlike 2.5 licencom. Pokriva 2.6.18 kernel. Autor se na darežljivost odlučio jer ima tajni cilj.

I want this book to help bring more people into the Linux kernel development fold. The act of building a customized kernel for your machine is one of the basic tasks needed to become a Linux kernel developer. The more people that try this out, and realize that there is not any real magic behind the whole Linux kernel process, the more people will be willing to jump in and help out in making the kernel the best that it can be.

JavaScript zbirke

jQuery bi trebao 15. osvanuti u novom 1.1 ruhu, danas je objavljena 1.1b inačica. jQuery ću najvjerojatnije koristiti za svoje web aplikacije jer se pokazao pouzdanijim od ostalih. Prije neki dan sam isprobavao mootools, koji mi se na prvi pogled jako dopao, ali izgleda da je razvoj previše buran, pa možete zaboraviti da će vam raditi pluginovi ukoliko nisu namijenjeni za baš određenu inačicu. Onda se još pokazalo kako ni podrška za IE7 nije najsjajnija, pa sam ga za sada napustio.

Ali JavaScript zbirke sam spomenuo zbog novog posta na QuirksBlogu: Again JavaScript libraries, koji odlično analizira problematiku.



Komentari

12. siječnja 2007. 07:49

mozba bi mogao staviti link za neku free knjigu za Pythona, Django, sada sam i ja zainteresiran...

12. siječnja 2007. 09:24

Ako si iskusni programer onda: http://www.diveintopython.org/

ali ako nisi onda pogledaj: http://swaroopch.info/text/Byte_of_Python:Main_Page

Za Django imaš dokumentaciju na http://www.djangoproject.com/ a za početak prođi 4 tutoriala koji se nalaze u doc direktoriju instalacije.

U tijeku je i pisanje knjige: http://www.djangobook.com/

To ti je dosta na uvod. :-)