Flashearth

linuxostale male stvariprogramiranjeweb

Flashearth i zemljopis

Usporedba raznih servisa sa satelitskim fotkama (Google Maps, Microsoft Virtual Earth, Yahoo Maps...) sada je jednostavna uz Flash Earth. To vam je ujedno i najbrži put do zaključka kako je naš prostor vrlo slabo pokriven. Najdetaljnije fotke ima Google Maps, ali samo za pojedine dijelove naših krajeva. Navedeni servisi su savršeni za upotrebu na nastavi iz Zemljopisa, baš me zanima da li se možda negdje, u našim školama, koriste ti servisi?

Osim njih, za upoznavanje s različitim krajevima, mogli bi se koristiti i simulatori letenja. X-plane ima fantastičan scenery od 60GB, FlightGear ima pristojan scenery, a i jedan i drugi pokrivaju skoro 80% Zemljine površine. X-Plane može biti vrlo koristan i u nastavi u Zrakoplovnoj tehničkoj školi kao i na Fakultetu prometnih znanosti. Bilo bi žalosno kad bi se korištenje računala u našem obrazovnom sustavu završilo na ECDL tečajevima.

DomQuery vs. jQuery

Jack Slocum je napravio mali, brzi JavaScript CSS selektor koji je u brzinskom nadmetanju potukao sve ostale. John Resig je odlučio odgovoriti na taj izazov na jQuery blogu, ali Jack je izveo odličan return.

yui-ext je impresivan komad JavaScript koda ispod kojeg je također impresivan YUI. Nova Aero Glass tema je vrlo zgodna. Ali? YUI/yui-ext nisu prikladni za obične web stranice koje moraju biti brze i za koje je poželjno da imaju osnovnu funkcionalnost i bez JavaScript-a. DomQuery je mali (6k), ali za njegov rad su vam potrebne ostale biblioteke pa sve zajedno teži skoro 100k. Stoji Jackova tvrdnja da se iz tih ostalih biblioteka mogu izvući samo one funkcije koje DomQuery koristi, pa ukupan kod neće biti veći od 8k, ali takav pristup s izvlačenjem koda mogao bi se manje iskusnim developerima razbiti o glavu.

YUI/yui-ext je prikladan za one web aplikacije koje teže da nadomjeste klasične web aplikacije, a one se uglavnom vrte u intranet okruženju i nemaju usko bandwidth grlo. jQuery je prikladniji za klasične web stranice. Čini mi se da u ovom trenutku nisu direktni konkurenti.

Stisnuti JavaScript

Na primjeru jQuery 1.1b koda (nekomprimiran) može se vidjeti kako jednostavno, samo izbacivanjem tabova, možete skratiti JavaScript kod. Tih 15k izgleda malo, ali ako imate velik broj posjetitelja to može narasti do pristojnog broja. Za stiskanje JavaScript koda postoje razni kompresori, ali DOJO ShrinkSafe radi na pouzdaniji način od većine njih.

64 Studio

64 Studio je jedna nova Linux distribucija namijenjena za x86_64 procesore, namijenjena je onima koji se bave multimedijskim stvaralaštvom, a navodno je najjača u audio dijelu. Najvjerojatnije bi se i ona mogla vrlo dobro iskoristiti u nekim područjima obrazovnog sustava. Time zatvaram današnji krug kratkih osvrta gdje se u sredini krčka JavaScript, okružen tankom ovojnicom potencijalnih obrazovnih programa. :-)