Linspire u naletu

linux

Kevin Carmony (CEO Linspire) je vrlo vrijedan, ima ga skoro na svakom Linux forumu, obilazi kolege iz ostalih distribucija, pokrenuo je Freespire, a sada je ukinuo godišnju pretplatu za osnovni CNR servis uz pomoć kojeg korisnici mogu skidati programe iz njihovg skladišta. Kevin je odradio najavu po raznim forumima pri čemu je ipak malo pretjerao u svojem oduševljenju, ipak to što oni nude nije nešto što će promijeniti svijet.

Linspire je krenuo s promjenama želeći privući što veći broj korisnika. Šuška se i o CNR servisu za ostale distribucije, ali čini mi se da je to preveliki kolač za njih da bi ga mogli kvalitetno izvesti. Linspire ljubomorno gleda na velik broj Ubuntu korisnika i zacijelo će ih pokušati osvojiti, ali... Linspire je naizgled uspješna distribucija, prodaje se kao osnovni OS na računalima u trgovačkim centrima u Americi i u pojedinim državama Europe. Po tome bi trebao imati veću korisničku bazu da nema jednog kroničnog problema: Linspire je za dilere alibi Linux kojeg će većina korisnika odmah zamijeniti piratskom inačicom Windowsa.

Ono što mi nikako nije jasno je čime je Michael Robertson kupio naklonost Linux zajednice? Svako malo neki bloger ili forumaš oplete po Marku Shuttleworthu, zamjeraju mu kako iskorištava Debian, kako će prije ili kasnije Ubuntu postati samo komercijalna distribucija, kako je ružna zemljana boja default desktopa...a Michaelu ne zamjeraju skoro ništa, bez obzira na to što je Linspire prava komercijalna distribucija, što iskorištava Debian respozitorij, što mijenja naličje i imena nekih programa... Očito se nekima više dopadaju Michaelova sponzorstva nego Markova odluka da ima kontrolu nad projektima tako da bude siguran da uložen novac ima maksimalni učinak. Rezultati koje je Ubuntu ostvario u nepune dvije godine, naspram 5 godina Linspirea, pokazuju da je njegova odluka bila ispravna...