Google: teorija zavjere

neozbiljno

Borja je na svoje stranice stavio članak prenesen iz tiskanog izdanja časopisa PC Chip: Google je zao. Članak je puno blaži od naslova. Malo su žešći autori stranice GoogleWatch, ali oni imaju problema s objektivnošću, mada mi se čini da oni imaju specijalnu zadaću. Ali o tome kasnije. Ne očekujte od GoogleWatch-a pandan odličnim Microsoft Watch stranicama.

Nakon što je Google svojedobno otkupio Deja.com i omogućio pristup porukama s Usenet grupa unazad do 1981. godine, pomislio sam kako bi to bilo savršeno oružje za američku vladu. Svjetski policajac itekako ima sklonost prisluškivanju, ECHELON je dovoljan dokaz. GMail i svi ostali servisi koji mogu pružiti svakojake informacije o milionima ljudi, pa da to ostane bez ikakve zloupotrebe?! Začudo, nigdje nema govorkanja o tome kako bi Google mogao biti u tajnoj službi američke vlade. Googleu se svašta stavlja na dušu, glavne su zamjerke da se previše iskomercijalizirao, da su upiti koje vraća njihova tražilica previše komercijalni, podržavaju komunistički režim u Kini...Ups...zamislite ovo, idu niz dlaku komunističkom režimu u Kini, a skoro da ih nitko nije primorao na to, a vladi vlastite zemlje uskraćuju informacije?! Nije li to malo čudno? Tu nešto smrdi. Sve druge velike američke informatičke kompanije vrlo rado surađuju s vladom, ali Google je rekao povijesno NE. Google je dobro zabrazdio u put Velikog Brata, o milionima srufera zna više nego oni sami, a to ništa nije na raspolaganju američkoj vladi?

Google je izgradio image 'not evil' kompanije, a sada kada se ta slika sve više urušava sama u sebe, preko nje se stidljivo lijepe grijesi poput komercijalizacije i cenzure u Kini. Neki policajci bi htjeli znati nešto više o pedofilima, pa su pomislili da bi im Google mogao pomoći. A ne, Google čuva privatnost svojih korisnika. Ili? Pedofili nisu opasnost za američku vladu, zašto da se na taj način razotkrije najbolje čuvana svjetska tajna. Osim toga, bolje je da pedofili ostanu daleko od očiju javnosti, bolje je da samo najtajniji državni službenici imaju te informacije koje će kasnije znati upotrijebiti na najbolji način. Npr. ucjeniti nekog pedofila na značajnom položaju da radi na njihove interese.

GoogleWatch pomalo pati od novinarskog žutila. Ali nigdje nećete naći poveznicu između Googlea i vlade, nigdje se ne može naći čak ni najmanja spekulacija. Kao da su te stranice napravljene da se namjerno odvuče pažnja od prave istine? Autor tih stranica je Daniel Brandt. Hm...ovo već postaje sve zanimljivije. Daniel je pokrenuo i Wikipedia Watch stranice koje su zapravo njegov privatni rat protiv te slobodne enciklopedije. Čak je tvrdio Wikipedija ima tajnu policiju. Danielu se ne dopada što u Wikipediji piše o njemu. U mlađim danima bio je studentski aktivist, ali cijelo vrijeme se bavi istraživačkim radom, prikuplja podatke, izrezuje novine, sprema citate. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća podučava (računala i rad s bazama podataka) cijeli niz političkih aktivista i istraživača među kojima je i značajan broj bivših CIA agenata. Svjetski publicitet zaradio je nevjerojatnim otkrićem da CIA i NSA na svojim stranicama definiraju kolačiće (Cookie) koji vrijede dugi niz godina. Strašno, sve se bojim da će neki od tih kolačića doživjeti 2035. godinu. :-)

Daniel je idealna osoba za odvlačenje pažnje od istine. I sigurno je na tajnom platnom spisku američke vlade. Kao što je ta vlada financirala Google dok nije postao profitabilan. CIA i Google imaju neke bliske veze koje i ne skrivaju. Npr. In-q-tel:

When In-Q-Tel was created in 1999, the CIA determined that it needed a means to engage with young innovative companies that were building cutting edge commercial technologies.

In-q-tel je investirao u kompaniju Keyhole (2003.), iduće godine ju kupuje Google i njezinu tehnologiju koristi za Google Earth.

Google je zaposlio vojsku briljantnih ljudi, ali neka rješenja koja oni izbacuju u javnost nisu ništa briljantno, već su tek nešto više od prosjeka. Što rade ti briljantni ljudi? Čime se bave? Nekim drugim poslovima o kojima javnost nema pojma.

Jedna stranica na kojoj se iznosi slična teorija imala je tek 11 posjeta prije nego što sam naletio na nju: The Google Conspiracy. Očito je neko dijete došlo do sličnog zaključka samo što teorije o školama koje populariziraju Google i tajnom ratu Microsofta i američke vlade baš i ne drže vodu. A možda je nova Microsoft tražilica pokušaj pomirenja s vladom? Sad mi je palo na pamet da je većina Google alata dostupna samo za Windows platformu. Zašto dobra open-source kompanija nije napravila te alate za dobar operativni sustav? Možda zato jer ima puno više korisnika Windowsa na svijetu? I onda im treba dati alatić koji će pretraživati dokumente na njihovom disku i sve što je zanimljivo slati onima kojima je nacionlna sigurnost ili viši interesi na prvom mjestu? Takvo nešto ne bi prošlo kod Linux korisnika jer su to manijaci koji su skloni na bitove rastrgati i izanalizirati svaki tračak informacije koju bi njihovo računalo počelo slati bez njihovog odobrenja.

Pišući post i dalje tražeći informacije o ovoj zavjeri naletio sam na stranicu koja ukratko prepričava upravo ovo što sam upravo napisao: Google: Don't Be Evil; Do Be CIA Lackey.

Nijedan od 4 scenarija koje navodi Bussines 2.0 neće se ostvariti. Google će završiti kao Googlegate.



Komentari

24. travnja 2006. 09:41

Znači li to da... hrvatska vlada kontrolira Pogodak.hr!?

Znao sam! ;-)

24. travnja 2006. 12:55

A ne, kontroliraju ga Slovenci, što nam se tek tu sprema to ne možemo ni dokučiti. :-)

24. travnja 2006. 18:38

Od davnina je poznato da je google, kao i većina multinacionalnih kompanija u iluminatskom vlasništvu ;)

24. travnja 2006. 19:55

Iako si ovaj blog-zapis stavio pod "neozbiljno", ovo sto si rekao o Googleu je jedan od tvojih najozbiljnijih i najutemeljenijih postova do sada! E, a onnda mozes misliti kakvi su ti ostali postovi! :-)

24. travnja 2006. 21:10

Preozbiljni. :-)

24. travnja 2006. 23:41

hahahahahahah

trenutno ja kontroliram Pogodak.hr :)

A sto sprema mogli ste procitati u dokumentima koji su neko vrijeme bili objavljeni na 1. April :))

nego Vuk, ne slazem se s tobom sto se tice urote, ali to ne znaci da neka vrsta urote ne postoji...

Evo moja:

Znate li da je americka vlada prozvala sve tri trazilice k sebi i pozvala ih na red i da cine zlo time sto cenzuriraju rezultate u Kini?

Mislite je da americku vladu interesira dobrobit u kini?

Pa naravno! Internet je najdemokraticniji medij i najteze ga je kontrolirati. Sto bi se desilo da u kini putem interneta ili na neki drugi nacin pocne cvijetati demokracija? Zemlja sa najbrzim rastom proizvodnje... koja je ameriku kostala vec milijarde i milijarde, radi koje amerikanci gube radna mjesta, posto se sva proizvodnja seli u Kinu. kada bi u kini pocela cvijetati demokracija kina kava je sada bi se raspala, proizvodnja bi vjerovatno trpila velike guditke, a kamoli ako bi se poceo desavati neki gradjanski rat. Eto zato po meni americka vlada tjera trazilice da ne cenzuriraju svoje rezultate, americka vlada zeli demokraciju u Kini :)

25. travnja 2006. 14:30

Svima je u interesu da se Kina demokratizira, ali polako i evolucijom, a ne naglo. Dovoljno se sjetiti velikog skoka naprijed ili taipinške pobune da se vidi kako u Kini izgledaju nagle promjene.