Ubuntu 6.06 Beta (Dapper Drake)

linux

Instalacija različitih Linux distribucija postaje sve jednostavnija. Nova Ubuntu 6.06 Beta najbolji je primjer toga. Nakon podizanja instalacijske procedure s CD-a potrebno je odabrati jezik, potvrditi tip tipkovnice, trenutak-dva kasnije unijeti ime računala (računalo je dio male mreže u kojoj ADSL modem obavlja i ulogu DHCP servera), obaviti par stvari u programu za particioniranje (može ići sve automatski ako imate prazni HDD, inače trebate odrediti particiju na koju ide instalacija, odrediti točke priključenja ostalih particija), unijeti puno ime korisnika, prijavu i zaporku i onda pričekati da se instaliraju svi programi. Cjelokupna instalacija zauzima nešto manje od 2GB na disku. Posljednji korak je podešavanje boot managera. Taj korak je u Ubuntuu riješen najbolje od svih ostalih distribucija. Prepoznati su svi operativni sustavi koji se nalaze na svim particijama (3 priključena HDD-a), uključujući i broj njihove inačice. U tom posljednjem koraku jedino sam potvrdio ono što je instalacija prijavila.

Ponovno pokretanje.

U prijašnjim inačicama je tek nakon ponovnog pokretanja počela instalacija ostatka paketa i njihovo podešavanje, ali Dapper je sve obavio prilikom instalacije paketa. Za razliku od nekih drugih instalacija Ubuntu uvijek podesi rezoluciju na najveću moguću pa sam se nakon podizanja sustava našao u 2048x1536 rezoluciji. Smanjio sam to na razumnu veličinu, prijavio sam se i rad je mogao početi.

Sučelje je dorađeno (Gnome 2.14.1), prilikom rada svi izbornici se jako brzo otvaraju, bez zadrške i ostavlja dojam velike brzine. Prijavljeno je 72 paketa za koje je moguće napraviti nadogradnju. Ja sam malo radio s osnovnom instalacijom i nisam naletio na nikakve probleme. Osim što mi se tooltipovi prebrzo otvaraju. Nadogradnja novih paketa također prolazi bez problema. Čini mi se da je ova beta puno stabilnija nego što su to bile bete prethodnih inačica. Izbornik omogućuje brz pristup do aplikacija, a dopada mi se način na koji je riješen Alacarte Menu Editor.

Prva stvar koju većina korisnika napravi nakon osnovne instalacije je instaliranje podrške za neslobodne multimedijalne formate te instaliranje drugih neslobodnih stvari. Čini se da u ovoj beti easy Ubuntu ne radi kako treba pa osnovne upute možete pronaći na stranici RestrictedFormats.

Nekoliko sati kasnije

Zadovoljan stabilnošću bete odlučio sam zamijeniti 5.10 inačicu na svojem osobnom računalu. Najprije sam mislio napraviti upgrade, ali sam zaključio da bi to predugo trajalo, imao sam hrpu instaliranih paketa koje ionako ne koristim. Spremio sam home direktorij, instalirao 6.06 betu, vratio home direktorij (ne držim ga na posebnoj particiji iako bi to pojednostavnilo stvari), jedino sam izostavio gnome direktorije tako da krenem s čistim desktopom. Za sada (kuc, kuc) je sve ok.

Xubuntu

Umjesto pravog Ubuntua namjeravao sam koristiti Xubuntu. Instalirao sam ga, ali nisam bio zadovoljan viđenim. Xubuntu podsjeća na Linux distribucije od prije 5 godina. Za razliku od pravog Ubuntua, koji je sređen, ispoliran i teško mu je naći neku zamjerku, Xubuntu ima hrpu sitnih propusta, problemčića. Takva je bila situacija i sa svim drugim spin-off-ovima glave distribucije koje sam probao. Jedino nikada nisam instalirao Kubuntu, ali pretpostavljam da i kod njega ima sličnih problemčića. Ako stvarno hoćete koristiti Ubuntu, uzmite Ubuntu, a ne nikakve [A..Z]ubuntu-e.



Komentari

26. rujna 2006. 06:42

instaliral ubuntu neki dan i prezadovoljan

11. studenoga 2009. 04:10

Citao sam dosta ovih clanaka, mogu reci da xubuntu ima i prednosti nad ubuntuom, nemoze se reci da na temelju kratog testa nesto je bolje ili losije ja sam godnu dana konstatno radio s ubuntom a poslje s xub...naime instalira li neki pocetnik xubuntu i na njega GNOM on nece prakticki ni skuziti da njemu nesto hvali, npr ja se s fluxom korsitim i nevidim neki problem ;D

Iako respect debianu jedan od onih koji mene jako fasciniraju