Web OS

aplikacijeweb


Negdje sam vidio da eyeOS nazivaju prvim web operativnim sustavom. Najprije sam probao online demo, ali sve je radilo poprilično sporo pa sam skinuo cijelu aplikaciju i instalirao ju na svoj lokalni web server. Manje-više ista priča. eyeOS je još uvijek klasična web aplikacija, svaka značajnija akcija zahtijeva osvježavanje cijele stranice. XMLHttpRequest nije baš najoptimalnije iskorišten. eyeOS nije prvi web 'operativni sustav', viđali smo i bolja i agilnija rješenja.

Odvojio sam malo vremena za novi Dapper Flight 5 (Ubuntu testna inačica). Isprva izgleda kao da nema neke velike razlike u odnosu na prošlu inačicu, ali onda malo-pomalo počinjete otkrivati razlike. Najznačajnija razlika je u tome što je grafičko sučelje (Gnome) osjetno brže, a i Nautilus je dobio dodatno ubrzavanje. Ubuntu ima običaj da postavi najveću moguću rezoluciju koju vaša grafička i monitor mogu prikazati. Tako sam se opet uvjerio da moje sklopovlje ide u širinu veću od 2k točkica i vratio rezoluciju na 1280x960.
Za sada ću odustati od života na rubu, pričekati konačnu inačicu, a nove nalete samo ću povremeno isprobavati kad budem imao viška vremena.