Kako napraviti Linux screencast?

aplikacijelinuxčarolije

Ukoliko imate potrebu za snimanjem screencasta pod Linuxom (podrazumijeva se da želite snimiti neku X11 seansu) imate na raspolaganju više različitih rješenja. Ja sam, snimajući svoj prvi screencast, išao linijom manjeg otpora pa sam koristio rješenje koje mi se prvo našlo pod rukom i jedino za koje je, pod Ubuntuom (6.10), dovoljan samo apt-get istanbul...

Istanbul

Kako slika govori više od riječi, a video govori više od slike, preporučam da pogledate kratki video s Linux Videos stranice. Na toj stranici se spominje da troši dosta procesorskog vremena pa se u slučaju problema s performansama preporučaju manje površine snimanja. Moj Athlon 64 3000+ nije imao problema prilikom snimanja cijelog desktopa (1400x1050). Prvo testno snimanje je prošlo dobro pa sam smanjio rezoluciju na 1024x768 (predviđena za projekciju) i snimio cijelu priču. Rezultat je bio skoro neupotrebljiv. Video je imao treptaje skoro svake sekunde ili manje, neki popup prozori su bili prisutni na snimci iako su u stvarnosti već davno nestali...Prilikom snimanja videa, iz privremene u konačnu datoteku, program se ponekad zaglavi, iako svaki put snimi video do kraja. Izgleda da 0.2.1 inačica još nije spremna za produkciju.

Xvidcap

Xvidcap je časni starac koji se razvija dugi niz godina, razvoj je malo zastao u 2004. godini, ali ove godine je izašla 1.1.4 inačica za koju kažu da je most stable release ever :). Iako Sourceforge donosi i binary pakete preporučam da se skine izvorni kod i kompajlira. Zadnjih godina sam na odvikavanju od kompajliranja programa, tako da radije biram gotove pakete. Iako je to u većini slučajeva ispravno rješenje, ponekad samo kompajliranje izvornog koda može uštedjeti vrijeme i živce. Poticaj za kompajliranje dala mi je i činjenica da nisam pronašao gotov Xvidcap paket za x86_64 platformu. ;-)

Nakon kompajliranja (prije toga sam trebao instalirati nekoliko -dev paketa; eh blaženi Slackware) i nekoliko testnih snimanja, pokazalo se da je Xvidcap stabilan, s mnoštvo mogućnosti (i formata u koji se može snimiti video), i vjerojatno je najbolje rješenje za snimanje screencasta pod Linuxom.

Zakrpani ffmpeg

Na ovo uputstvo za krpanje ffmpeg-a vodi hrpa linkova, krpanje i kompajliranje je prošlo bez problema (ako ./configure javi problem potrebno je izmijeniti prvi red, umjesto /bin/sh stavite /bin/bash), ali prvo grabanje nije uspjelo. Javljao je Could not find video grab device. Izostavio sam parametar –extra-ldflags=-L/usr/X11R6/lib, iskompajlirao i sve je proradilo. ffmpeg ima na raspolaganju najviše različitih codeca, oni koji rade s flashom cijenit će podršku za enkodiranje u .flv format, a jedino po čemu je zakrpani ffmpeg u podređenom položaju u odnosu na konkurente je nedostatak grafičkog sučelja. Ali osuđenost na komandnu liniju neki će doživjeti kao njegovu najveću prednost.

Ostatak društva

Budući da sam pronašao zadovoljavajuće rješenje nisam isprobavao ostale opcije, pa ih samo navodim... vnc2swf koristi trik s vnc serverom. Wink je besplatno rješenje koje radi i pod Windowsima. U vrlo ranom stupnju razvoja je Byzanz koji je zanimljiv po tome što snimljeni screencast snima kao .gif.



Komentari

17. prosinca 2006. 22:28

Dobro, a di je link na screencast? :-)

17. prosinca 2006. 23:00

Što se tiče byzanza, nikako ga ne preporučujem u kombinaciji sa nautilusom, bilo kojim od gtk picture viewera, a vjerujem da su i KDEovi alati jednako "hendikepirani", naime ne očekuju baš 30 megabajtni fajl pa se lako krše (stvar nije do byzanza, nego do gif loadera, GTK+ je affected, za Qt ne znam, firefox radi ok ako imaš dovoljno memorije (dovoljno == par desetaka puta više od veličine clipa).

18. prosinca 2006. 18:32

@Dado: sad će, samo što nije. ;-)

18. prosinca 2006. 19:07

Ah, ukrao si mi ideju :) Isti članak pišem u glavi već neko vrijeme :) i iste sam programe testirao. Počet ću s objavljivanjem nekih screencastova pa sam zato krenuo na taj put, a što je tebe ponukalo da napišeš ovaj članak?

19. prosinca 2006. 04:24

@valent: trebao sam napraviti screencast za prezentaciju pa sam isprobavao što se nudi, a kad sam već potrošio vrijeme na to isprobavanje onda sam to iskustvo i natipkao...

19. prosinca 2006. 12:08

Btw išao sam na onaj linux video screencast site i ne mogu niti jedan file s tog sitea reproducirati. Probao sam mplayer, xine, vlc... imam i w32codece i vorbis... testirao sam na fedora core 6 i suse 10.2 distri.

Smiješno mi je da imamo linux screencastove koji se ne mogu reproducirati na linux os-u.

Koji codec mi fali? Ja ne mogu skuziti koji codec mi fali... Da li tebi radi reprodukcija ogg fileova s tog sitea?

19. prosinca 2006. 18:59

@valent: [Ogg] stream 0: video (Theora v3.2.0). Moj mplayer (default binary, Ubuntu 6.10) ga normalno prikazuje.

20. prosinca 2006. 14:20

WTF?!? da budem prost... šta onda ne paše mplayeru na fedori 6 i suseu 10.2 ? Uff... linux nekompatibilan sam sa sobom?!? Uff, idem pisati 3rd party rpm repository maintainerima bug reporte... uff... makes me mad....

20. prosinca 2006. 14:23

i ne samo on, vec ni xine ni VLC player isto tako odbijaju suradnju... uff... cini mi se da cu sve masine prebaciti na ubuntu. btw. izasao je novi mint linux 2.1 (ubuntu s codecima). Nemoj sada i to napisati prije mene :)

20. prosinca 2006. 14:27

@valent: malo mi je sumnjiva ta nekompatibilnost, .ogg nije zaštićeni format pa ga ga fedora i suse izostave. Možda je problem u datoteci koju si skinuo? Kolika joj je veličina? Što dobiješ ako u promptu napišeš ? Rezultati bi trebao biti ...