Zakonima proširiti informatičke tehnologije

.hr webdogađajidomaćeweb

Sanader: Zakonima proširiti informatičke tehnologije, naslov je članka u Vjesniku koji je trebao informirati o dodjeli Vidi Web TOP 100 i VIDI e-novation nagrada, ali spominje se samo premijerova nagrada (sve što nema veze s premijerom je novinarima tog lista nebitno), dok su novinari iskoristili priliku (izgleda da premijer prerijetko organizira svoje sastanke s medijima) pa su ga priupitali nešto i o aktualnim zbivanjima koje nemaju veze s navedenom temom.

Novinarka nije uspjela ni url stranice, koja je dobila premijerovu nagradu, prepisati kako treba. Sanader je opet ponovio svoju floskulu o zemlji znanja. Ne čudi me to, nakon što su rasprodali državu znanje je jedino što nam je preostalo, i jedino u što se sada možemo uzdati. Ali i to znanje se već prelilo u druge države, kilogram mozga je bio jeftin ovdje prošlih godina, a unatoč tome što su puna usta znanja premijeru i ministrima, ni sada mu tečaj nije baš najbolji.

Sanader je izrazio nadu da će se u roku godine dana porezna prijava moći predati i online. To znači da ćemo nadolazeću prijavu i dalje predavati na papiru. Sjećanje na neke prošle Vladine e-projekte daje nam za pravo da budemo skeptični prema toj novoj e-usluzi. Najvjerojatnije će se raditi o polufunkcionalnoj web formi koju ćemo ispuniti, isprintati i nositi u nadležnu poreznu upravu. ;-)

Premijer je spomenuo i web stranice svih hrvatskih škola. Nije valjda mislio na ovo? www.skole.hinet.hr adresa ne postoji, ako hinet zamijenimo s t-com dobijamo grešku 403, a skole.t-com.hr preusmjeravaju posjetitelje na Zavod za školstvo RH. Hm...zar taj Zavod ne može imati svoju domenu? GBS-IT na svojim stranicama donosi vijest o implementaciji njihove STRIX platforme, u suradnji s CARNetom, za hrvatske škole. Očekivani datum završetka je kraj ove godine. Ima li Ivo u svojem rasporedu svečano presjecanje vrpce/pritiskanje tipke za taj projekt, pa je zbog toga spomenuo škole?

GBS-IT spominje samo dio funkcionalnosti, a naglasak je na razmjeni informacija i transparentnosti (gbsovci previše slušaju političare ;-) ) aktivnosti u školi. Roditelje obično najviše zanimaju rezultati, pa bi neizostavna funckionalnost trebao biti imenik. Poput, već postojećeg, Internet školskog imenika: iSKOLA.

Nemam izravnog doticaja (klinci mi još ne idu u školu) s našim školstvom, ali po svemu što čujem i vidim (od prijatelja, poznanika i kolega koji jesu ili su bili nastavnici) čini mi se da naše školstvo premalo koristi blagodati informatičke tehnologije. Uglavnom je sve prepušteno rijetkim zanesenjacima. Klinci su u pravilu informatički pismeniji od nastavnika, ali kod većine njih to je nakakva stihijska, kaotična pismenost, koja s aktivnim korištenjem računala u obrazovne svrhe nema nikakve veze. Klinci koriste računala uglavnom za zabavu, mali broj njih započinje raditi nešto korisno. Daleko je dan kad će računalo u našem školstvu biti ono što treba biti: didaktičko pomagalo. Tom danu nas neće približiti nikakav zakonski akti već dobri, prilagođeni i aktualni programi; PLUS nastavno osoblje koje neće osjećati averziju prema računalima; MINUS snalažljivi i poduzetni stručnjaci kojima javni projekti služe za privatnu zaradu.



Komentari

19. prosinca 2006. 13:30

Za portal RH škola se, vjerojatno, misli na http://www.skole.hr Dobra stvar je što je svaka škola dobila ADSL (barem one kod kojih je to tehnički moguće), mrežnu opremu, ali ne i izobrazbu kadra, tako da u većini škola sva oprema stoji neiskorištena, na internet se ide preko starih modema ili ISDN-a. Znam to iz prve ruke, jer služim vojsku u jednoj OŠ. Osim hardvera, škole imaju pravo svakom učitelju i učeniku dodijeliti e-mail adresu, a u svakoj školi je imenovan Administrator resursa koji bi se trebao brinuti o takvim stvarima, ali kako bi to treba biti volonterski posao - sad ga obavljam ja, a nakon mene će sve opet po starom. Svaka škola je dobila i svoju domenu, doduše uglavnom predugačku i kompliciranu, ali i dalje domenu.

Znači stvari idu naprijed s tehničke strane, ali zapinju kod znanja samih zaposlenika škole :(

20. prosinca 2006. 12:31

Dobro da si posvetio post školstvu, Vuče. Što se tiče Vidi TOP 100 webova, meni je smiješno da premijer dodjeljuje tu nagradu. Zar je Vidi Vladin časopis? Naravno da je to samo još jedna prigoda za fotografiranje i "presijecanje vrpce". Školstvo: sjećaš se kako je prije godinu dana "presječena vrpca" sustava "Nikola Tesla - Hrvatski sustav za e-učenje". I što se s tim dogodilo u godini dana? Pojma nemam. Nekako u to vrijeme premijer je i svečano obećao kako će svaki učenik dobiti e-mail adresu. Ni to se još nije dogodilo, a to "obećanje" može izvršiti 90% mojih učenika od 6. razreda nadalje... Zatim, ove godine u tijeku je ECDL obrazovanje nekih 4000 učitelja. I ti si pisao o tom projektu i natječaju, ja imam u planu na svom blogu objaviti čitav serijal "bisera" iz "ECDLBOX-a", materijal je spreman, ima ga napretek. Škole (barem jedan dio) jesu spojene na ADSL, trajna je kronična boljka IT školskog sustava što nigdje nisu predviđeni poslovi kojih ima na pretek: održavanje računala, instalacija programa, antivirusna zaštita... ja kao učitelj informatike 60 a možda i više posto vremena radim te stvari za koje nisam plaćen niti su mi u opisu posla. Ista je stvar i s administratorima imenika i resursa, što spominje Josip. Ministarstvo i CARNet su to lijepo zamislili, ali posao mora odraditi netko na volonterskoj bazi: http://www.carnet.hr/clanice/adminiskola