Blog.hr

Knjige s kioska ili ja sam svinja


Kupujete li knjige koje se pojavljuju na našim kioscima? Klasični izdavači knjiga nisu baš oduševljeni novom konkurencijom. Umjesto da sagledaju na koji način mogu izvući najbolje iz novonastale situacije, oni su započeli s jadikovkama.

Meni su najzanimljiviji bili kulturni dušebrižnici koji su tvrdili da te knjige kupuju oni koji ih ne čitaju već ih samo sakupljaju za regal. Ti dušebrižnici su izgleda najzadovoljniji situacijom u kojoj knjige čita samo povlaštena elita. Jeftine knjige na kioscima za njih su bacanje biserja pred svinje.

Ali...zamislimo si prosječnog kulturnog ili prosvjetnog radnika. Sumnjam da si oni od svoje plaće mogu priuštiti da kupuju knjige od par stotina kuna. Knjige s kioska su za njih način da postanu vlasnici tih knjiga. U cijeloj toj priči gube samo knjižnice u kojoj su oni nekada posuđivali knjige. Zatim imamo učenike i studente. Po defaultu oni čitaju puno više od prosječnog stanovnika Lijepe Naše. Ovako oni dobivaju priliku da steknu naviku kupovanja knjiga.

Imamo hrpu ljudi koji bi kupili knjigu, ali zbog visoke cijene to im ne padne na pamet. Niska cijena im olakšava odluku i oni počinju kupovati. Ima onih koji popunjavaju regal, ali ako je i samo svaka 10 prodana knjiga pročitana (tu ne računam enciklopedije), onda je čitateljski duh u Hrvata i više nego zadovoljan.

Ja sam i prije kupovao knjige, ali ne u tolikom obimu. Uglavnom sam se odlučivao za stručnu literaturu i knjige trajnije vrijednosti. Sada kupujem i popularnu literaturu, beletristiku. Molim nekog kulturnog dušebrižnika da mi kaže, da li sam i ja svinja?

U poplavi svih tih izdanja može vam se dogoditi da vam promakne neko vrijedno izdanje, pogotovo ukoliko ne pratite dnevni list njegovog izdavača. Na svu sreću tu je Tisak i mogućnost naručivanja starih izdanja. Jedna od bolje čuvanih tajni na kioscima je Vjesnikova 'Hrvatska likovna enciklopedija'. Radi se o izuzetno dobrom i aktualnom izdanju, osobito mi se dopalo što su dobro obrađene i razne, nekada marginalizirane, likovne grane poput stripa i ilustracije.

Zanimljiv izdavač je i Marjan tisak koji nas često zna iznenaditi s reprintom nekog od starih izdanja do kojih ćete teško doći i u antikvarijatima. Gdje se još može naći Grga Novak i "Jadransko more u sukobima i borbama kroz stoljeća" ili 'Astronomija' Freda Hoylea? Mislim da njihova izdanja ne možete naručiti preko Tiska. Mali savjet studentima koji za ispite trebaju neku od prastarih knjiga koje više nije moguće kupiti. Kontaktirajte Marjan tisak da izdaju reprint. Takva taktika najprije bi mogla upaliti studentima povijesti.

Hoće li kiosci uskoro biti preplavljeni i informatičkim knjigama? Čini mi se da sam na kioscima viđao neke knjige na kojima sam pročitao ime Muraja (starijim informatičarima poznato je to ime), ali nisu to bili naslovi koji bi me zainteresirali, a čini mi se da ni cijena nije u rangu ostalih kiosk knjiga. Uopće ne sumnjam u uspjeh jedne takve serije knjiga koje bi se bavile temama koje su zanimljive širokom krugu korisnika računala. Samo naši izdavači informatičke literature su se uspavali i teško je vjerovati da će se netko od njih uskoro probuditi.