Blog.hr

T-Com potiče ilegalne aktivnosti?


Citat iz Agencija NET newslettera: Vrhovni sud SAD-a je odlučio da tvrtke koje se bave razvojem programske opreme koja omogućuje razmjenu ilegalnih glazbenih i filmskih sadržaja mogu biti odgovorni za aktivnosti korisnika ukoliko je poticanje krađe bilo namjerno....Vrhovni sud smatra da su ponuđači usluga za razmjenu datoteka odgovorni za nelegalne aktivnosti svojih korisnika, jer te aktivnosti i potiču.

Protivnici ove zabrane spominju usporedbe s oružjem. Lako vatreno oružje se u velikoj mjeri koristi za nelegalne aktivnosti, ali nikome ne pada na pamet da zakonom regulira odgovornost proizvođača za ono što se s tim oružjem radi.

Ostavimo sad usporedbe s oružjem po strani i pozabavimo se s našim T-Com-om. U reklamama za MAXadsl često se spominje kako nam ta nova tehnologija omogućuje gledanje filmova i slušanje glazbe bez ograničenja. Kako nisam primjetio da kod nas postoje legalni načini za takvo nešto ispada da T-Com zapravo reklamira i potiče korisnike da se bave nelegalnim aktivnostima. Da ne spominjem činjenicu kako T-Com na svojim serverima ima hrpetinu nelegalnih empetrica koje jedni korisnici šalju, a drugi preuzimaju, sve zahvaljujući novoj, bajnoj tehnologiji. U ovom trenutku to nije vjerojatno, ali u jednom trenutku u budućnosti zacijelo ćemo doživjeti trenutak kad će SAD pokrenuti sankcije protiv neke države čiji će se stanovnici previše baviti nelegalnim aktivnostima na mreži (čitaj: smanjivati prihod neke od njezinih multinacionalnih tvrtki).