Blog.hr

Uzdizanje Open Source Jave


Tim O'Reilly je pošle godine na OSconu imao zanimljivu prezentaciju What Book Sales Tell Us About the State of the Tech Industry. Na osnovu tih istraživanja došao je, između ostalog, i do zaključka kako je Java u padu. Novi podaci o prodaji knjiga pokazuju da se Java ponovno uzdiže, barem tako misli Tim.

Sumnjam da se tu radi o nekakvom novom uzdizanju, prije će biti da je porastao broj novih naslova zbog nove inačice Jave koja se pojavila prošle godine pa je zbog toga došlo i do porasta broja prodanih knjiga. Slijedeće godine će Tim zacijelo moći utvrditi da je došlo do uzdizanja .NET okruženja i Visual Studia jer će novu inčicu popratiti i nova izdanja.

A što bi o stanju na domaćoj informatičkoj sceni moglo zaključiti iz podataka o prodaji informatičkih knjiga kod nas? Da naši informatičari znanje uglavnom stječu čitajući stranu literaturu, dok se početnici u dosta velikom broju oslanjaju na knjige pisane srodnim bosanskim i srpskim jezikom?! Koliko se uopće proda domaćih knjiga? Detaljna analiza zacijelo bi nam dala zanimljivu sliku domaće scene iz jednog drugog kuta.