Blog.hr

Alibi Linux – najčešća distribucija na hrvatskim računalima


Velikoj većini domaćih prodavača očvrsja (eng. hardware) Linux služi samo kao alibi. Svjesni su toga da je prvo što će korisnik uraditi obrisati Linux i instalirati piratsku inačicu XP-a. Neki od njih se i ne muče s instalacijom već samo prekopiraju pripremljenu sliku particije na tvrdi disk. Ukoliko bi neki znatiželjni korisnik želio pogledati što je to Linux, zacijelo ne bi imao što za vidjeti. Neki ne dobiju više od 'kernel panic' ili slične poruke.

Predlažem tim trgovcima da na kraju popisa komponenti stave napomenu da je na računalu instalirana distribucija Alibi Linux, tako da korisnici znaju da moraju napraviti novu instalaciju ukoliko zaista žele Linux na svojem računalu.

Jedan naš trgovac ima reklamu preko cijele stranice s kojom reklamira laptop koji i u imenu ima čarobnu riječ linux (malim slovima). Negdje pri kraju popisa komponenti spominje se OS LINUX LIVE što znači da se nisu ni potrudili zapackati tvrdi disk instalacijom Alibi Linuxa, već su samo priložili CD s nekom od 'live' distribucija. Najsmješnija u cijeloj toj priči je slika laptopa koji na ekranu ima podignut Internet Explorer, a ukrasni dijelovi prozora jasno govore da se radi o Windows XP OS-u. Osim Linux na laptop dobijete i garancju od 24 mjeseca. Na dnu oglasa, sitnim slovima, stoji da ne odgovaraju za tipografske pogreške. Baš me zanima što bi u ovoj slučaju bila tipografka pogreška? Garancja ili slika za zaslonu računala. :-)

S obzirom da slučaj s Alibi Linuxom postaje masovna pojava, predložio bih HULK-u i sličnim udrugama da pripreme jedno pripćenje za javnost u kojoj će osuditi tu Alibi komediju i objasniti o čemu se zapravo radi.