Blog.hr

Blogovi će promijeniti vaš posao 2


Iako su blogovi postali jedan društveni fenomen ipak ih čita samo 20-25% korisnika Interneta. Malo? Puno? U čemu je važnost blogova? Da li je to još jedan trend koji će sutra postati prošlost?

Pogledajte malo masovne medije. Ma koliko se neki od njih deklariraju kao slobodni, oni su ipak kontrolirani. Javnosti se serviraju ušminkani paketi, neki uljepšavaju stvari, neki ih čine lošijima, neki žele oblikovati duh mase kojoj se obraćaju, neki služe kao sofisticirano oružje za ostvarivanje nečijih namjera.

I onda dođu blogovi. 5 minuta, nekoliko klikova i vaš glas kreće prema masama. Potpuno slobodan, neobrađen, sirov, i možda zbog toga strahovito jak. Ne možete očekivati broj prijemnika koje imaju masovni mediji (koji zbog toga i jesu masovni) ali vaš glas je dobio šansu. Takvo nešto, do prije koju godinu, niste imali. Samo pažljivo s tim glasom. Ako ono što napišete na blogu ne bi mogli reći prvom slučajnom prolazniku, onda to nemojte napisati. Kad je nešto objavljeno na Internetu onda je to dostupno svima. Stavite si sticker na aktivniju polovicu mozga koji će vas upozoravati na to.
Neki su uzdaju u lažan osjećaj sigurnosti sakriveni iza anonimnih nadimaka, a najčešće omogućuju znatiželjnicima da vrlo lako otkriju njihov identitet.

Blogovi su oružje protiv masovnih medija. Ali borba se ne vodi za uništenje masovnih medija već za njihovo poboljšavanje i objektivnost. Blogovi su inspektori masovnih medija, samo što nemaju ovlasti za njihovo zatvaranje. Ali mogu staviti samolijepivu traku sramote na njihova vrata.

Blogovi su nekim hrvatima promijenili posao. 'Diplomatski' slučaj svima nam je poznat. U nekim hrvatskim firmama već su na snazi zabrana pisanja i čitanja blogova. Negdje je to zbog straha od smanjene produktivnosti, a negdje su u pitanju drugi strahovi. Nisam primjetio da je neka od domaćih firmi pokrenula svoj službeni blog servis. Lijeni, spori marketinški stručnjaci nisu još namirisali korist od publiciteta te vrste.

Vani se počeo javljati jedan negativan trend lažnih blogova koji se nazivaju flogovima. Marketinški odjeli počeli su na taj način promovirati proizvode, usluge ili ime firme. Uz malo ulaganja ostvaruje se velika korist. Pretpostavljam da su u sve to ukalkulirali i rizik od otkrivanja lažnog bloga pri čemu bi negativan publicitet mogao donijeti više štete nego koristi.

Puno veća opasnost od lažnih blogova su neistiniti blogovi kojima je jedini cilj diskreditirati nekoga ili nešto. Ako na kraju i uspijete u dokazivanju istine, učinjena šteta možda neće biti tako brzo popravljena.