Blog.hr

Metro: PDF killer iz Microsofta


Svi smo gledali barem jedan crtić gdje neka zvijer jede i jede i jede i raste i raste i raste...i naizgleda nema kraja tome rastu, sve dok se na kraju ne raspukne od prežderavanja.

Zašto mi je upravo ta scena prošla kroz misli dok sam čitao o najavi novog formata za dokumente kojeg najavljuju iz Microsofta? Po Microsoftu dva su razloga za Metro:

1. želja da bilo koji njihov program može spremiti dokument u neki unificirani format za čije čitanje neće biti potreban s kojim je stvoren

2. želja da se ista metoda koristi za spremanje u datoteku i za slanje na ispis

U Microsoftu kažu da tu njihove ambicije glede Metroa prestaju, dok PDF ima puno više od toga. Poznavajući Microsoft čisto sumnjam da će se zaustaviti samo na tome. PDF ima elektroničke obrasce, a oni u skromnom i nedužnom Metrou nisu najavljeni. Ali...Microsoft ima InfoPath koji je toliko srodan spomenutim obrascima da bih se mogao okladiti da su u Microsoftu već predvidjeli njegovu implementaciju u neku od slijedećih inkarnacija Metroa.

Zašto Microsoft ne želi koristiti PDF već izmišlja konkurentni format? Jedno od Microsoftovih bojnih polja su operativni sustavi. PDF je čitljiv na skoro svim ozbiljnim konkurentskim sustavima dok će Microsoft svoj format vezati samo za svoje platforme. Na taj način će svojim korisnicima otežati migraciju na druge platforme. To je stara, prokušana metoda, uzmi standard ili neki format , malo ga promijeni tako da ga drugi ne mogu koristiti, implementiraj to u svoj operativni sustav i pusti da lijenost korisnika učini svoje. Najbolji primjer uspješnosti takve taktike je Internet Explorer.

Metro neće samo tako lako izbaciti PDF iz igre, ali će opet unijeti nepotrebnu zbrku među korisnike. Nakon što ste naučili svoje korisnike, prijatelje i poslovne partnere da vam tekstove ne šalju u .doc formatu već da se koriste .rtf-om ponovno vam slijedi slična bitka...

Hobotnica iz Redmonda svuda zavlači svoje krakove, ako želi preživjeti mora neprestano rasti...što će učiniti kad joj ovo naše informatičko društvo postane previše skučeno?