Blog.hr

D


Nije baš da volim novotarije i ne trudim se što prije isprobati svaki novi programski jezik za kojega prvi put čujem. Tako da sam svojevremeno, kad sam prvi put čuo za programski jezik D, bio skeptičan prema njemu i mislio sam da je to još jedan hobistički projekt koji neće prerasti okvire sljedbenika svojeg kulta.

Nedavno je jedna diskusija na stranicama programiranje.net bila povod da ipak isprobam taj novi jezik. D je trenutno u alfa stadiju razvoja ali već je poprilično upotrebljiv i stabilan. D je dizajnirao i razvija ga Walter Bright (autor Zortech C++ i Symantec C++ prevoditelja), a inačicu za Windowse i Linux možete skinuti s Digital Mars stranica. D je nasljednik C i C++ jezika, njihov slijedeći evolucijski korak. Walter je D učinio jednostavnijim i pridodao mu napredne funkcije koje su prije bile značajke skriptnih jezika.

Usporedna tablica otkriva kakav je D u usporedbi s C, C++, C# i Javom. Po osobinama je najsličniji C# i Javi, ali se na bazira na virtualnoj mašini već prevodi i povezuje kod u klasičnu izvršnu datoteku. Walter očekuje da će D programi biti puno efikasniji od C# i Java programa, te da će brzina izvršavanja programa biti ista ili čak i veća od programa napisanih u C-u.

Olakšavajuća okolnost za D u ovim njegovim porođajnim mukama je ta što može direktno koristiti postojeće biblioteke napisane u C-u, a postoji i modul koji omogućava korištenje biblioteka napisanih u C++-u.

Osim na Digital Mars stranicama više informacija možete naći na DedicateD stranici, a osim na službenom , zajednica D programera se okuplja i na dsource.org forumu.