Blog.hr

2 3D programa


Prvi 3D program s kojim sam se poigrao bio je Imagine. Dosta hvaljeni uradak koji je s Amige prebačen na PC. Iako sam imao orginalni program i osnovnu dokukmentaciju to mi nije pomoglo da barem malo uđem u tajne zanata.

Onda sam pročitao nešto o Pov-Ray-u. Za njega je bilo specifično to da se scena "programira", tj. opisuje u njegovom jeziku pa je za modeliranje bio potreban samo običan tekst editor. Tako da za razliku od ostalih 3D programa, modelaru nije bilo potrebno neko naročito jako računalo. Za renderiranje slike je trebalo dosta pričekati, ali bilo je uzbudljivo promatrati kako se slika rađa: liniju po liniju. Uz program su dolazila poprilično dobra uputstva i tada sam konačno doznao što zapravo znače oni pojmovi čije mi značenje kod Imaginea nije bilo jasno. Kasnije su se za Pov-Ray pojavili i pravi, grafički programi za modeliranje pa potencijalni umjetnici nisu bili ograničeni samo na tekst editore. Ali kugla sastavljena od trokutića, kakvu su ti editori producirali, nikada nije bila savršena poput kugle stvorene sa sphere naredbom.

Pov-Ray se i dalje razvija, baš je ovih dana izašla nova 3.6.1 inačica. Možete ga preuzeti s njegovih stranica, podržani su skoro svi važniji operativni sustavi, a možete preuzeti i izvorni kod.

Internet Raytracing Competition bio je svojedobno jako popularan natječaj za koji je većina slika napravljena uz pomoć Pov-Raya i izvrstan je dokaz što se sve može napraviti s njim.

  

Blender je svoj život započeo kao komercijalni produkt, ali ga je open source zajednica otkupila i nastavila dalje razvijati. Upravo je izašla nova 2.34 inačica za Windowse, OS X, Linux, Solaris, Irix, FreeBSD. Program ima dosta neuobičajeno sučelje i korisnici drugih programa dosta lako odustaju od njega jer nisu naviknuti na takav način rada. Na žalost ostaju uskraženi za zadovoljstvo rada u jednom vrlo dobrom programu s mnogobrojnim opcijama. Osim modelera i renderera u njemu možete raditi i animacije, posjeduje osnovne funkcije za editiranje videa i specijalne efekte, rad s programom možete automatizirati i ubrzati uz pomoć skripti u pythonu (moj omiljeni programski jezik), a ugrađeni "game engine" vam omogućava izradu igre (Blender stvara .exe ili odgovarajući binary za OS X ili Linux). Postoji i plugin koji omogućava gledanje animacije u web browserima. Radi strahovito brzo i za njegovo korištenje također neće trebati prejako računalo.

Prije korištenja programa preporučujem da si skinete i prođete nekoliko tutoriala jer bez uputstva nećete daleko stići.

P.S. Priložena slika je jedan isječak iz slike koju sam svojedobno poslao na IRTC.