Blog.hr

InstallShield na Linuxu


InstallShield već jedno vrijeme ima inačicu i za druge platforme osim Linuxa. Andy Oram ga spominje u svojem izvještaju s LinuxWorld-a. Da li bi zagovornici Linux desktopa trebali poželjeti dobrodošlicu "pusti mozak na pašu" jednostavnosti koju InstallShield donosi u proces instalacije programa?

"configure; make; make install" već odavno nije proces koji korisnici Linux desktopa prakticiraju prilikom instalacije programa, a većina paketnih sustava pod Linuxom ima mogućnost pokretanja programa ili skripti prije i nakon instalacije pa nije potrebno dodatno klikanje na pravu datoteku koje spominje Andy.

Instalacija, krpanje i nadogradnja programa su u većini Linux distribucija riješeni na efikasniji i bolji način nego kod Windowsa. Kod Windowsa ne postoji jednostavan način nadogradnje svih programa instaliranih na računalu. Osnova mojeg Linux desktopa kojeg sada koristim je Mandrake 8.2.beta2 koji je s vremenom, u nekoliko koraka, nadograđen na Mandrake 10. Nikakvih velikih problema nije bilo. Imam nekoliko programa koje nadograđujem i mijenjam ručno (neke od njih i uz pomoć zloglasne "configure; make..." metode) jer ih nema u distribuciji ili želim koristiti novije programe, ali ja nisam prosječan desktop korisnik pa se to ne računa. ;-)

Uz službene poslužitelje s kojih korisnici mogu skinuti nadogradnje, neke distribucije imaju neslužbene poslužitelje na kojima se nalaze novije inačice programa ili paketi koji zbog raznih razloga nisu dio distribucije koju koristite. Treba samo navesti s kojih poslužitelja uzimate pakete i nadogradnja vašeg sustava postaje jednostavna uz apt-get, urpmi ili neki treći alat.

InstallShield uglavnom prigrle developeri komercijalnih aplikacija koji ga već poznaju, a ne da im se naučiti kako se radi .deb ili .rpm paket. Sve dok ih jednog dana neki korisnik ne iznenadi pitanjem: "a zašto i vaš program ne možemo instalirati na normalan način, kao i sve druge u distribuciji?".