Blog.hr

Kad Microsoft traži...


Kezele me u mailu izrešetao s nekoliko svojih blog favorita. Preletio sam ih na brzinu i najduže sam se zadržao na blogu Joel on Software.

Najzanimljivija mi je bila stara vijest o tome kako je Microsoft kupio Lookout. Većina ljudi se slaže da je pretraživanje u Outlooku skoro pa beskorisno. Zbog toga se pojavilo preko nekoliko programa nezavisnih proizvođača i programera koji omogućavaju brže i efikasnije pretraživanje e-mail prouka u Outlooku. Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih je upravo Lookout. On za pretraživanje koristi Jakarta Lucene, open source biblioteku za pretraživanje teksta. Toliko o superiornosti komercijalnih programa. ;-)
Iako Joel piše da Microsoft ne može koristiti upravo taj dio Lookouta, koji mu je najinteresantniji, to nije istina jer licenca pod kojom je izdan Lucene dozvoljava korištenje u closed source projektima.

Microsoft i inače ima problema s pretraživanjem u svojim programima. Jedno vrijeme, dok sam intenzivno koristio MSDN, izludio me njegov pretraživač koji u pravilu nije nudio ono što sam tražio. Kod njega nije bio problem u brzini pretraživanja već u neadekvatnim rezultatima. Tako da sam na kraju odustao od njegove tražilice i koristio Google za pretraživanje MSDNa.

Lookout tim je postao dio MSN (Search) tima. To samo govori kako, unatoč borbenim pokličima, Microsoft još uvijek nema tehnologiju s kojom bi mogao ozbiljno konkurirati Googleu. Na našu nesreću, Microsoft ima metode uz pomoć kojih i inferioran proizvod može postati vodeći na tržištu.

Mala usporedba traženja u Outlooku i Evolutionu (Linux e-mail client). Na istom računalu za pretraživanje 500 poruka (traženje teksta u tijelu poruke) Outlooku treba 8 sekundi dok Evolutionu za 1200 poruka treba manje od sekunde.