Blog.hr

Sun kupuje Novell?


Jonathan Schwartz (Sun, Chief Operating Officer) se glasno pita kakav bi utjecaj na IBM imala kupnja Novella od strane Suna. Jonathan's Blog nam otkriva njegova stajališta o cijeloj toj priči.

Zašto bi Sun kupio Novell? Zbog SuSE Linuxa kojeg je prošle godine kupio Novell i na kojeg se IBM sve više oslanja? Jonathan se zavarava mišlju da je zbog Red Hat dominacije na tržištu Linux servera IBM u potpunosti ovisi o SuSE Linuxu. Vlasnik Novella kontrolirao bi operativni sustav o kojem ovisi budućnost IBMa, smatra Jonathan. U svojoj mašti sigurno vidi budućnost u kojem IBM ovisi o Sunu.

Jonathan se vara i pokazuje elementarno neznanje. Nijedna kompanija ne posjeduje Linux. Distribucije su uglavnom samo omotači, s različitim sučeljem za administraciju, oko manje-više istih programa. IBM bi u slučaju Sunove kupnje Novella mogao izabrati neku drugu distribuciju, po mogućnosti onu koja nije ničije privatno vlasništvo (npr. Debian). Ili pokrenuti svoju distribuciju. Mnogi se pitaju zašto to IBM nije već i napravio. Jasno da bi prelazak na neku drugu distribuciju stvorio IBMu dodatne poteškoće, ali kad bi IBM uložio 220 milijuna dolara (koliko je Novell dao za SuSE) u razvoj Debiana, popularnost "Velikog Plavog" bi u open source zajednici porasla do neslućenih visina. Debian, takav kakav je danas, vjerojatno ne bi u potpunosti odgovarao IBMu pa bi najvjerojatnije dobili neku novu inačicu, npr. Debian s plavom crtom. ;-)

Zašto Sun svoja koplja okreće prema IBMu? Mnogi smatraju da je IBM učinio za Javu više od samog Suna i da bi taj strateški proizvod imao puno manju važnost da nema IBMa. Sun pokušava svoju poziciju održati izdavanjem svojih serverskih rješenja za konkurentske operativne sustave, Solaris se širi na druge platforme (Intel Itanium, IBM Power procesori), a čak se razmišlja i o izdavanju Solarisa pod open source licencom.

Analitičari koji se bave ovom pričom uglavnom ne spominju Mono. Da li Sun razmišlja da ga iskoristi kao konkurenciju Microsoft .NETu ili bi primjenio taktiku "kupi i uništi" tako da Java ostane jedino rješenje koje je moguće pokrenuti na svim platformama? Zbog postojeće licence Sun nije u mogućnosti ugasiti razvoj Mono projekta, ali bi njegov razvoj, bez logistike koju sada ima, bio osjetno usporen.