Blog.hr

Želiš li popust samo reci Linux


Australijska telekomunikacijska kompanija Telstra prošle je godine objavila kako testira i razmišlja da na 40 000 osobnih računala svojih djelatnika instalira Linux i Open Office. Ovih dana je 18 mjesečna potraga za jeftinijim rješenjem završila novim četvorogodišnjim ugovorom s Microsoftom čiji detalji nisu objavljeni za javnost, ali sasvim je sigurno da je Telstra dobila veliki popust. Da li je koketiranje s Linuxom bilo samo smišljen način za ostvarivanje što većeg popusta?

Telstra je omražena kompanija u kojoj država ima 51% vlasništva i koja je namjerno usporavala uvođenje DSL-a kako bi mogla zaraditi što više novca na ISDN-u čije su cijene, prema riječima samih Australaca, i više nego bezobrazne. Poznata priča?

Informatičar koji radi za vladinu agenciju jedne američke države ispričao je slučaj kada je samo spominjanje da njihov IT odjel razmišlja o prelasku na Linux donijelo još 20% popusta na Microsoft proizvode.

Navodno su Microsoft prodajni timovi dobili instrukcije da učine sve da spriječe prelazak korisnika na Linux. To sve u većini slučajeva znači veće popuste. Iako je jasno da na popuste mogu računati samo veliki korisnici ne bih se začudio da Microsoft pokrene neku akciju "Izbriši Linux za popust" i za male korisnike.

Prije potpisivanja ugovora naše Vlade i Microsofta u javnosti se sramežljivo provlačila vijest da i naši vlastodršci razmišljaju o open source rješenjima. To je vjerojatno bilo sporadično jurišanje na vjetrenjače nekih entuzijasta. Sumnjam da se u našem slučaju radilo o smišljenoj provokaciji u svrhu dobivanja što većeg popusta. Jer, zlobnici bi rekli, na manju vrijednost ugovora i provizija je manja. ;-)